OCUPACIÓ REDUCCIÓ ESTACIONAL
Crònica 05/07/2011

Catalunya lidera la millora de l'atur gràcies al turisme

L'activitat turística explica més de la meitat de la reducció de l'atur al juny. La indústria també millora i segueix creant ocupació, tot i que no prou per pal·liar el repunt negatiu que pot haver-hi a la tardor.

Elena Freixa
3 min
Model econòmic Els serveis que arrossega el turisme expliquen el 64% de la rebaixa d'aturats del mes de juny a Catalunya.

Barcelona.L'atur va encadenar al juny el tercer descens consecutiu de l'any i va reduir-se en 18.948 persones a Catalunya, cosa que va deixar el total d'aturats en 576.394 persones. Es tracta del millor comportament registrat entre les comunitats autònomes, segons les dades del ministeri de Treball.

Malgrat l'esperada millora, que respon en gran part a l'inici de la temporada alta turística, encara cal ser prudent, perquè el descens ha quedat per sota del de l'any passat i hi ha 22.000 aturats més registrats a les oficines de treball catalanes. En el còmput estatal es va repetir el mateix patró: l'atur va baixar en 67.858 persones i el total d'afectats va quedar en 4.121.801.

Els serveis van ser el sector més beneficiat per la davallada, i va perdre 12.141 aturats a Catalunya. Aquesta tendència ha de continuar almenys durant el pròxim mes. El descens també va donar-se a la resta de sectors productius. Va ser especialment rellevant el cas de la indústria, que no només va reduir aturats respecte al maig, sinó que acumula un descens de 6.476 persones en l'últim any. Les exportacions van ser el principal motiu de la revifada al sector productiu, tot i que difícilment serviran per pal·liar el nou increment que els experts pronostiquen de cara al setembre. Segons el professor de l'Iese José Ramon Pin, la bona marxa del mercat exterior ajuda al creixement i a mantenir activitat, però no generarà, de moment, gaire ocupació.

El panorama que es dibuixa un cop passi el respir dels mesos d'estiu és, segons el Govern, incert. Sindicats i patronals auguren nous increments i demanen, tot i que amb receptes diferents, un canvi en el model productiu que ajudi a crear nous llocs de feina.

Pel que fa a la contractació, el mes passat va mantenir-se estable a Catalunya, amb una lleugera pujada del 0,84%. Es van formalitzar 196.745 contractes, però de nou va prioritzar-se el contracte temporal en un 90% dels casos. Els indefinits, en canvi, van caure un 10% respecte al mateix mes del 2010. El contracte per fomentar la contractació indefinida que introduïa la reforma laboral es va utilitzar només en 1.339 casos.

Paradoxalment, la rebaixa de l'atur va anar acompanyada d'una reducció en el nombre d'afiliats a la Seguretat Social. A Catalunya hi havia a finals de juny 39.769 cotitzants menys que l'any passat. El govern espanyol va justificar el retrocés, que va trencar la tendència dels últims mesos, assegurant que es tracta d'un mes de transició en què acaben contractes en sectors com l'educació. El professor Pin, però, també va afegir que s'ha de tenir en compte que un important col·lectiu d'aturats desisteix, davant l'actual panorama, d'inscriure's per buscar feina. "Hi ha un clar efecte dissuasiu pel pessimisme que s'ha de tenir en compte", va assegurar.

Picabaralla política

L'estratègia per atacar de manera definitiva l'atur continua sent un dels principals motius d'enfrontament entre govern i oposició. Les mesures que fins ara ha dut a terme l'executiu espanyol -reforma laboral i de la negociació col·lectiva- no han trobat consens ni suports amplis. Els empresaris les veuen "poc valentes", segons va criticar ahir la patronal Foment del Treball, mentre que sindicats com UGT asseguren que no actuen afavorint l'ocupació sinó la retallada de drets dels treballadors. L'enfrontament està servit també entre govern i oposició, que saben que l'antídot a l'atur serà un dels grans cavalls de batalla de la propera campanya electoral. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va criticar ahir les declaracions del vicepresident del govern i candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, en què presumia de tenir la fórmula per acabar amb la desocupació. "Seria gairebé delictiu que Rubalcaba no hagués aplicat la solució per lluitar contra l'atur", va etzibar De Cospedal.

stats