CONJUNTURA
Crònica 31/03/2012

Catalunya es manté com l'economia més forta d'Espanya tot i la crisi

L'economia catalana segueix sent la més gran d'Espanya i representa un 20% de l'Estat. Madrid, però, resisteix millor la crisi gràcies a una economia basada en els serveis i les grans empreses.

Vicenç Moliné
2 min
La indústria ha estat un dels sectors que més ha patit la crisi i ha arrossegat l'economia catalana.

BARCELONA.Catalunya segueix sent la comunitat autònoma amb el producte interior brut (PIB) més alt d'Espanya. L'any 2011 va recuperar el nivell dels 200.000 milions d'euros, que només havia assolit l'any 2008, i representava el 18,7% de l'economia espanyola segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística. En segon lloc queda la Comunitat de Madrid, amb un PIB de 189.000 milions.

Tot i això, les dades sobre la base del 2008 revelen que Catalunya ha resistit pitjor la crisi que Madrid. En els últims quatre anys, Catalunya ha perdut un 0,88% del seu PIB, mentre que Madrid l'ha vist caure en un 0,6%. Les dues comunitats, però, milloren la mitjana espanyola, que ha acumulat una caiguda de l'1,05%.

Comportaments desiguals

Segons les dades publicades ahir per l'INE, l'economia catalana va créixer el 2011 un 0,8%, només una dècima més que la mitjana espanyola. Segons aquestes mateixes dades, les comunitats que més creixen són les Canàries i les Balears, amb un 2,1% i un 1,8% respectivament. La llista la tanca Extremadura, l'única comunitat que es va contraure el 2011 i va perdre un 0,3% de PIB.

Les diferències són en les característiques econòmiques de cada comunitat. Les economies més industrials com Catalunya han estat les més castigades per la crisi, mentre que el sector serveis i les grans empreses, establertes a Madrid, han resistit millor. El bon comportament d'enguany de les Balears i les Canàries es deu a la recuperació del turisme, fonament de les economies insulars.

Pel que fa al PIB per càpita, el País Basc és la comunitat que encapçala la llista amb més de 31.000 euros per habitant. Després de Navarra i Madrid, Catalunya ocupa la quarta posició amb 27.430 euros per habitant. Aquestes quatre comunitats, juntament amb La Rioja, Aragó i les illes Balears, són les úniques que superen els 23.271 euros per habitant de mitjana espanyola i, com en el cas del PIB, Extremadura tanca la llista elaborada per l'INE amb poc més de 16.000 euros per habitant, gairebé la meitat que el País Vasc.

stats