CONSEQÜÈNCIES DE LA CRISI ECONÒMICA
Crònica 22/03/2011

Catalunya perd 300.000 autònoms i pimes

S. González / A. Carbonell
1 min
Els negocis d'autònoms han estat els més afectats per la crisi.

Barcelona.Els sindicats, les patronals i el departament d'Ocupació de la Generalitat estimen que la crisi ha portat a la fallida al voltant de 300.000 negocis catalans, dels quals 180.000 serien autònoms i la resta petites empreses. Per potenciar l'emprenedoria i ajudar a superar la situació de fracàs, el Govern i els agents socials van presentar ahir el programa Reinicia't, que pretén incentivar que els emprenedors que no hagin tingut èxit, iniciïn nous negocis o es reincorporin al mercat de treball.

En la presentació del programa, el president de la Generalitat, Artur Mas, va posar com un dels principals reptes del seu govern aconseguir fer reeixir el teixit empresarial català. Mas va posar el seu cas com a exemple -va ser nomenat president de la Generalitat després de no haver-ho aconseguit en dues ocasions- per explicar que Catalunya necessita gent sense por del fracàs.

El programa, promogut per les patronals Cecot i Pimec i els sindicats UGT i CCOO, pren les xifres de destrucció empresarial en els últims tres anys de crisi que recull l'Idescat. L'any 2008 hi havia a Catalunya 635.445 empreses, que van passar a 629.362 el 2009 i a 619.679 l'any passat. Les societats que s'han destruït durant la crisi no han estat compensades encara amb la creació de noves empreses. De fet, el 2010 es van crear a Catalunya 86.622 companyies, mentre que se'n van tancar 98.320. Amb Reinicia't, projecte pioner a Espanya, els promotors pretenen millorar l'opinió pública sobre el fracàs empresarial i ajudar les persones que han viscut una experiència fallida perquè tinguin la confiança i els recursos necessaris per tornar a emprendre.

stats