LOTERIA
Crònica 07/01/2012

Catalunya pessiga el segon premi de la rifa de Reis

El segon premi del sorteig del Nen va premiar ahir especialment l'Hospitalet però també va portar milers d'euros a Viladecans, Vallirana, Ponts, Elx, Benidorm i Pollença, entre altres punts.

Thaïs Gutiérrez
3 min
Catalunya pessiga el segon premi de la rifa de Reis

L'HOSPITALET DE LLOBREGATA l'Hospitalet de Llobregat van córrer litres de cava ahir al matí. La ciutat catalana ha estat la més beneficiada pel número 92.225, el segon premi de la rifa de Reis, que ha repartit milers d'euros als Països Catalans.

Dues administracions de l'Hospitalet han estat les responsables de repartir la fortuna i totes dues van voler obrir les portes ahir -dia festiu- per celebrar-ho amb veïns i curiosos. Al carrer Marcel·lí Esquius, al barri de Pubilla Cases, l'administració número 13 va vendre 10 sèries d'aquest número "estrany", com el va definir Ramon Olivar, el propietari. "Com que és un número amb tantes repeticions la gent no el buscava gaire i s'ha anat venent a poc a poc", va explicar. Olivar es mostrava exultant, ja que és la primera vegada que la seva administració ven un premi del sorteig del Nen. Ahir va repartir 10 milions d'euros. "Això ajudarà molt la gent del barri perquè s'ho estan passant molt malament", explicava destacant que les sèries s'han venut íntegrament en finestreta i entre gent "treballadora" de Pubilla Cases. Tot i això, no hi va haver cap premiat que volgués sumar-se a la celebració. "La gent no té gaires ganes d'ostentar dient que han guanyat 100.000 euros amb un dècim", deia un veí, originari del Marroc, que aconsellava seriós: "Tal com estan les coses, el més intel·ligent és que els guardin sota el matalàs". A pocs carrers d'allà, a l'administració de la família Núñez, que fa més de 30 anys que va obrir, també brindaven amb cava. Han venut una sèrie d'aquest número i Estefania Núñez, filla dels propietaris originals, explicava: "Ens ha trucat un dels premiats, que vol mantenir l'anonimat, i estava tan nerviós que no sabia ni què havia de fer amb el dècim". La família Núñez sempre s'ha dedicat a vendre loteria però mai havia rebut un premi important de la rifa de Reis o de la grossa de Nadal, cosa que feia que els pares -que al seu dia van obrir l'administració- estiguessin especialment emocionats.

Els veïns d'aquesta zona són gent treballadora que ahir s'acostaven a les administracions per curiositat i "amb ganes de brindar per alguna cosa bona", com deia una veïna que es lamentava: "Últimament no tenim res per celebrar".

Embolic a Igualada

Però no només l'Hospitalet ha rebut una pluja de milers d'euros gràcies al segon premi. El 92.225 es va vendre també a Benidorm, Elx, Pollença, Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Sant Vicenç dels Horts, Vallirana, Viladecans, Sant Carles de la Ràpita, Utiel i les localitats lleidatanes de Ponts i Maials. A més, segons la llista oficial de Loteries i Apostes de l'Estat, aquest segon premi també va caure a Igualada, exactament a l'administració Sagrada Família, de l'avinguda de Barcelona 9-11. El problema és que el propietari, Miquel Zenon, va assegurar a l'ACN que no era "veritat" que hagués venut cap sèrie del número 92.225 i va assegurar que es tractava d'un "error". Zenon especulava ahir amb la possibilitat que el número s'hagués venut per terminal però deia que era "una possibilitat molt remota". Alguns veïns de l'administració es van acostar igualment al local empesos sobretot pel rumor que circulava sobre el suposat malentès amb la loteria. Zenon no es va cansar de repetir que es tractava d'un error.

A Catalunya, tot i la pluja d'euros, la majoria dels premiats van optar per la discreció i va ser difícil poder recollir les seves impressions. Però, com sempre, hi va haver excepcions: a Ponts, a la comarca de la Noguera, Maite Ramírez sí que va voler compartir l'alegria per haver guanyat la loteria. "Aquests 100.000 euros que m'han tocat els faré servir per pagar la hipoteca", va dir a l'ACN Ramírez, que no va saber que li havia tocat un premi fins una estona després del sorteig. "Estava passant per davant l'administració i he vist que hi havia la televisió", deia l'afortunada. En veure que era el lloc on havia comprat el dècim del sorteig del Nen uns dies abans va anar a casa i allà es va adonar que el seu número coincidia. El propietari de l'administració, Josep Viladrich, es mostrava molt feliç d'haver repartit part del premi i destacava que els afortunats són gent del poble i de fora perquè tot el número s'ha venut per finestreta. El tercer premi, que està dividit en 12 premis de 14.000 euros la sèrie, també va ser generós amb Catalunya i van caure diners per tota la geografia.

Els catalans han destinat enguany 97.672.240 euros a aquest sorteig, fet que representa una mitjana de 13 euros per habitant, un 1,79% menys que l'any passat. Pel que fa a l'Estat, la despesa ha estat de 717 milions, un 0,88% més que el 2011. La demarcació catalana que més juga és Lleida, amb una despesa de 27,20 euros per habitants, un percentatge marcat per les vendes de La Bruixa d'Or, a Sort.

stats