Crònica 06/05/2011

Catalunya més que duplica les exportacions de Madrid

Ariadna Carbonell
2 min

Barcelona.Tenint en compte que la demanda interna no sembla que hagi d'estirar de l'economia els dos anys vinents, hi ha qui mira cap a l'exterior per recuperar el camí del creixement. El fet és que les exportacions són un dels pocs indicadors que generen optimisme i Catalunya està especialment ben posicionada en aquest apartat, ja que és l'autonomia més exportadora de l'Estat. L'any passat el 26,2% del conjunt de vendes espanyoles a l'exterior van sortir de Catalunya, més del doble que la segona comunitat més ben classificada, Madrid, que va exportar l'11,3% de béns i serveis, segons dades de la Cambra de Comerç de Barcelona.

L'últim informe de la institució indica que les empreses catalanes van vendre 8.372 milions d'euros fora de les fronteres espanyoles en els primers dos mesos de l'any, un 21% més que l'any passat. Al conjunt del 2010 les exportacions catalanes havien augmentat un 12%, però venien d'una disminució de prop del 30% el 2009. La Cambra també ha detectat un augment de l'aposta per la internacionalització, ja que en els tres anys de crisi les companyies exportadores catalanes han crescut un 16,5%.

La societat empresarial estima que només la meitat de les empreses catalanes amb capacitat per vendre a l'exterior ho fan. Això equival a unes 11.000 companyies -7.000 d'industrials i 4.000 de serveis-, que situen com a primera dificultat per optar a vendre fora la manca de finançament. Tanmateix, la sequera de crèdit no és l'única raó per la qual moltes empreses posen fre a la possibilitat de sortir a l'exterior. Segons va explicar el president de la Cambra, Miquel Valls, algunes empreses catalanes tenen un dèficit de competitivitat quan surten a altres mercats. Valls també va afegir que moltes companyies també tenen problemes a l'hora d'iniciar el camí de la internacionalització perquè el seu personal no està prou preparat per fer front a les exigències d'operar a altres països.

Objectius per exportar

La Cambra especifica la salut de les exportacions de les empreses catalanes als països que més creixen. Alemanya continua sent el segon mercat per a les vendes exteriors catalanes -després de França-. Al gener i febrer, les exportacions amb destinació al país germànic van augmentar prop d'un 30%. També són encoratjadores les dades referents a les economies emergents, que tanmateix, encara suposen només el 4,5% del total de les vendes a l'exterior de Catalunya. Al gener i febrer les vendes a Rússia van pujar un 88%, a l'Índia un 58%, al Brasil un 50% i a la Xina un 16%.

stats