CIMERA HISPANO-XINESA
Crònica 06/01/2011

Catalunya s'estalvia passar per Madrid per invertir a la Xina

L'Estat espanyol ha estat, amb el Regne Unit i Alemanya, una de les tres parades de l'home fort del règim xinès a Europa. Del viatge en surten grans acords comercials que passen de puntetes per Catalunya.

Joan Rusiñol
2 min
Catalunya s'estalvia passar per Madrid per invertir a la Xina

MadridNi La Caixa, ni el Banc de Sabadell ni el flamant nou president català de la patronal espanyola, Joan Rosell. Cap d'ells va anar ahir a Madrid per esmorzar amb el vice-primer ministre de la Xina, Li Keqiang, en una trobada amb les principals empreses espanyoles que tenen interessos en aquell país. La visita que ha fet a l'Estat espanyol un dels homes més poderosos de la segona economia mundial ha tingut un accent català gairebé nul, tot i que la petjada empresarial catalana al gegant asiàtic creix. Un exemple: Criteria, el holding de participades de La Caixa, ja té prop del 15% del Bank of East Asia de Hong Kong, amb una forta expansió a la Xina.

Dels dotze acords privats que es van fer oficials ahir a Madrid, només un el va signar un català: Antoni Brufau, com a president de Repsol. La companyia espanyola va anunciar a la tardor que Sinopec, la petroliera xinesa més gran del país, compraria un 40% del capital de la filial brasilera de Repsol per crear una de les empreses energètiques més potents de Llatinoamèrica, valorada en 17.800 milions de dòlars, segons càlculs de l'empresa que presideix Brufau. La visita de Li Keqiang a Madrid ha servit per certificar l'acord i buscar noves oportunitats de negoci. I és que el president de Sinopec, Su Shulin, ha acompanyat el mandatari xinès en aquest viatge.

Però si Brufau ha estat la cara de la presència catalana a Madrid, la creu han estat les absències. Segons fonts de la CEOE, la principal entitat organitzadora de la trobada empresarial d'ahir, es van convidar els representants de totes les firmes amb interessos comercials a Pequín. Per tant, la decisió final de ser-hi o no ser-hi la prenia cadascú. Qui sí que va excusar prèviament la seva assistència va ser el president de la patronal espanyola, Joan Rosell, que tenia una viatge de feina aquesta setmana. Va delegar la representació en el seu vicepresident primer, el madrileny Arturo Fernández, un home molt pròxim a Esperanza Aguirre, per a qui la visita de Li Keqiang ha estat "molt important" perquè "Espanya necessita confiança i el govern xinès pot ajudar". Al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, el va acompanyar també l'extitular d'Economia de l'executiu socialista Pedro Solbes, que ara presideix el Fòrum Espanya-Xina Eix Madrid-Atlàntic

Els grans protagonistes de la trobada empresarial i de la signatura de contracte posteriors a la Moncloa van ser les empreses que tenen la seu social a la capital espanyola o bé al nord, d'Euskadi a Galícia. Dels 12 contractes, destaquen el que van signar el BBVA amb el China Development Bank, el de la madrilenya Indra amb els Air Traffic Bureau de Xi'An i Chengdu i el de la càntabra ENSA, que fabrica components per a centrals nuclears, amb el grup Shangai Electric Corporation. En total, setze contractes -dotze privats i quatre públics- que podrien significar uns 5.600 milions d'euros.

stats