INICI DE CURS ESCOLAR
Crònica 06/09/2011

Catalunya té la tornada a l'escola més cara

En aquesta tornada a l'escola la despesa familiar s'encareix lleument a la pública. La privada, en canvi, baixa preus per la crisi. Aquest any, Catalunya ja ha enxampat Madrid i l'empata com a autonomia més cara.

Sònia Sánchez
3 min
UNA MITJANA DE 1.027 EUROS La despesa de les famílies catalanes per fill a l'inici de curs oscil·la entre els 630 euros de l'escola pública, els 1.100 de la concertada i els 1.350 euros de la privada. És, amb Madrid, allà on l'arrancada de curs és més cara.

Barcelona.La tornada a l'escola és sempre una clatellada per als pares i aquest setembre no serà una excepció. Però l'època de vaques magres sembla que els podria donar un petit respir. La despesa familiar mitjana de les famílies catalanes ha baixat un 2,8%, dels 1.057 euros de l'any passat a 1.027 euros en el curs que tot just comença dilluns que ve, segons l'estudi de la Federació d'Usuaris i Consumidors Independents (FUCI).

Però fent un cop d'ull a les dades una mica més de prop, veiem que no tot són flors i violes, sobretot pel 63% dels alumnes catalans que van a una escola pública. La despesa mitjana que suposa l'arrencada d'un nou curs per a un alumne de l'escola pública ha pujat 10 euros, dels 620 de l'any passat als 630 d'enguany. Això no seria destacable si no fos perquè no ha passat el mateix ni per a les concertades ni per a les privades. Tot i que els seus preus es mantenen encara molt per sobre de la pública, la despesa dels pares de la concertada s'ha congelat (1.100 euros) i la dels que porten els fills a la privada ha baixat en uns 100 euros de mitjana, ha passat dels 1.450 als 1.350 euros com a terme mitjà.

Encapçalant el rànquing

Una altra novetat d'enguany és que finalment Catalunya s'ha equiparat a Madrid al capdavant del rànquing d'autonomies en despesa mitjana per a la tornada a l'escola. Mentre que a tot l'Estat les famílies gastaran una mitjana de 796 euros en llibres, roba, material escolar i altres efectes, a Catalunya i Madrid aquesta xifra s'eleva als 1.027 euros.

Catalunya és, doncs, juntament amb Madrid, l'autonomia més cara per a les famílies que afronten la tornada a l'escola i això respon sobretot al fet que les escoles privades són més cares aquí que a la resta del territori (excepte Madrid) i a les poques ajudes que hi ha encara per a la reutilització de llibres de text, en comparació amb altres autonomies, segons la FUCI. Aquesta organització considera, de fet, que Catalunya, el País Basc i Extremadura són "les comunitats més endarrerides" en aquest tipus d'ajudes. I això sense tenir en compte que enguany aquestes subvencions s'han reduït a casa nostra a causa de la retallada i han passat dels 25 euros per alumne que el Govern donava fins ara als 20 euros, i 10 per als que fa més de tres cursos que reutilitzen llibres.

La presidenta de la Federació d'AMPAs, Imma Fuyà, no es va mostrar gens sorpresa pel fet que Catalunya fos la més cara juntament amb Madrid, que ha aplicat el mateix model de retallada, "que repercuteix en la butxaca de les famílies", va dir.

El que més encareix la tornada a l'escola són els llibres de text, que la FUCI situa en un preu mitjà de 192 euros tant per a centres públics com privats (amb l'increment només de l'IPC). Just darrere va la roba, ja sigui de carrer -afegint sovint una bata i un xandall de l'escola- o l'uniforme. Segons la FUCI, a l'escola pública, els pares gasten uns 112 euros en roba (2 més que l'any passat), mentre que la concertada aquest curs requerirà 230 euros de despesa mitjana i la privada uns 250, les dues xifres inferiors a les de l'any passat.

Encariment del transport

El menjar i el transport també s'encareixen a l'escola pública i es redueixen a la privada, tot i que la concertada registra un increment en el preu del transport. El portaveu de la Confederació d'Associacions de Consumidors i Usuaris (CECU), David Hurtado, assenyala "els preus s'han estabilitzat aquest curs, amb l'única excepció del transport, que ha pujat un 8% per l'encariment de la benzina". Amb tot, "la roba s'emporta un 30% de la despesa familiar i els llibres de text un altre 30%", explica. Com que els llibres de text tenen preus fixos, Hurtado anima les famílies a estalviar amb la roba i recomana que "busquin bé i s'assegurin de les condicions dels descomptes i ofertes que agafen".

stats