REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 29/07/2011

CatalunyaCaixa i Unnim, bancaritzades

L'últim tràmit ja ha estat tancat i els bancs de CatalunyaCaixa i Unnim tenen llum verda per començar a operar a l'octubre. Ara s'ha de veure si es mantenen els terminis o si s'avança l'entrada del FROB.

A. Carbonell / T. Garganté
2 min
Pas cap a la bancarització Unnim segregarà el negoci financer al banc, de moment propietat al 100% de la caixa, a l'espera de com acabi la seva recapitalització.

Barcelona.La reforma del sistema financer pilotada pel Banc d'Espanya estableix que en cas que alguna caixa necessiti que l'Estat li injecti fons per assolir els nivells de solvència requerits, aquesta entitat haurà d'articular el seu negoci a través d'un banc. Ahir CatalunyaCaixa i Unnim van fer aquest últim pas amb la llum verda de les seves assemblees a la segregació del negoci financer als dos nous bancs -Catalunya Banc i Unnim Banc- que han rebut el vistiplau del ministeri d'Economia durant el juliol. Les dues caixes esperen esgotar els terminis fixats -és a dir, fins a finals de setembre- per trobar solució a la falta de capital amb la mínima intervenció estatal possible.

La incògnita ara és saber si l'Estat, a través del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), mantindrà els terminis o si optarà per entrar al capital de les entitats abans del que es preveia per accelerar la reforma del sistema financer espanyol i millorar així la confiança dels mercats en el país. Una entrada fulgurant com la que es va produir divendres a la CAM, això sí, a sol·licitud de la mateixa entitat.

L'altra gran incògnita és la valoració que es farà de les caixes que necessitin fons de l'Estat. Tenint en compte els descomptes que les entitats que han sortit a borsa -Bankia i Banca Cívica- han hagut d'aplicar-se, els analistes estimen que el FROB tindrà més del 50% de les caixes que en sol·licitin fons, si aquestes no aconsegueixen altres maneres de capitalitzar-se, com per exemple la recerca d'inversors.

CatalunyaCaixa necessita 1.718 milions d'euros, que demanaria al FROB a l'espera que d'aquí dos anys la situació financera millori i l'Estat pugui ser substituït per inversors privats. Unnim, per la seva banda, segueix negociant la seva entrada en una fusió de caixes ja constituïda -s'ha parlat de Banca Cívica i d'Ibercaja-, tot i que també treballa en la cerca de capital privat. L'última opció d'Unnim per aconseguir els 568 milions que necessita és l'Estat.

Sortida del FROB

El degà del Col·legi d'Economistes, Joan B. Casas, va argumentar ahir que el moment més crític pel futur de les caixes es produirà en els pròxims dos anys, amb la progressiva sortida del capital del FROB. "És molt possible que com que la sortida de Bankia s'ha calculat amb un descompte del 40%, la resta de valoracions es facin partint d'aquest patró", va afegir."A partir d'aquí hi haurà un termini de dos anys i veurem com es fa la venda de participacions del FROB; aquesta serà la gran batalla". Casas va concloure que segons com es facin les coses "les caixes acabaran tenint una base d'accionistes minorista".

stats