REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 02/03/2011

CatalunyaCaixa descarta per ara la sortida a la borsa

CatalunyaCaixa creu que pot necessitar entre 1.500 i 1.700 milions d'euros de capital per afrontar les noves exigències de solvència del govern espanyol. L'entitat té obertes gairebé totes les opcions.

Ariadna Carbonell
3 min
CatalunyaCaixa descarta per ara la sortida a la borsa

Barcelona.CatalunyaCaixa té els càlculs aproximats del capital que necessita per complir amb les noves exigències de solvència del govern espanyol: entre 1.500 i 1.700 milions d'euros. Cal afegir que l'entitat treballa amb la hipòtesi que se li exigirà un core capital -les reserves i el capital per cobrir possibles pèrdues- del 10%. Això vol dir que CatalunyaCaixa preveu que no complirà cap dels requisits que li permetrien tenir el mateix capital bàsic dels bancs cotitzats, és a dir, del 8%.

Entrar en aquesta última categoria exigiria disposar d'una presència d'inversors privats del 20% o superior, o que la liquiditat de l'entitat no depengui en més d'un 20% dels mercats majoristes. Hi hauria una tercera opció, que els directius de l'entitat sembla que han descartat, com a mínim en aquests primers compassos del procés de recapitalització: la sortida a la borsa. Si a la caixa resultant de la fusió de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa se li acaben exigint uns nivells de capital del 8%, necessitaria una injecció inferior als 1.000 milions d'euros. L'entitat va anunciar que ha contractat el banc d'inversió Goldman Sachs perquè en faci la valoració i posi en marxa les opcions que té la caixa per captar capital.

Totes les opcions obertes

Entre les possibilitats més valorades per CatalunyaCaixa no s'hi inclouria cotitzar, l'opció triada pel Banco Financiero y de Ahorro, el SIP que encapçala Caja Madrid. En aquest sentit, molts analistes s'han fet ressò d'un eventual excés d'oferta financera en els mercats de renda variable, així com de la possibilitat que les valoracions de sortida de les entitats acabin sent molt baixes.

Per contra, el director general de l'entitat, Adolf Todó, va explicar ahir en la roda de premsa de presentació dels resultats anuals que veu més plausible que els mateixos clients de la institució s'acabin convertint en accionistes. Tampoc va descartar l'entrada del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) al seu capital, ni la possibilitat de noves fusions en el sistema financer espanyol. El nou president de la caixa catalana, Manel Rosell, va admetre que una integració seria una altra manera possible de millorar la solvència. Seguidament va completar l'afirmació assegurant que, en tot cas, no tenia cap foto al cap. Rosell responia així a les preguntes que apuntaven a un acostament entre CatalunyaCaixa i el Banc Sabadell.

Tampoc queda descartada la venda de les participacions que encara té l'entitat, actius que l'entitat considera "no estratègics". CatalunyaCaixa, que es va desprendre de l'1,63% que posseïa a Repsol per 448 milions d'euros, cosa que li va generar unes plusvàlues de 186 milions, encara disposa d'un 1,62% de Gas Natural, un 9,28% d'Applus+ i un 20% de la concessionària Cedinsa. Todó va assegurar que la venda del paquet accionarial a la gasista no els interessa en aquest moment perquè no generaria plusvàlues.

CatalunyaCaixa va guanyar 109 milions d'euros el 2010, fet que suposa un retrocés dels guanys del 30%. La caiguda del benefici ve donada per les dotacions que va fer l'entitat per sanejar el seu balanç, així com pels costos de reestructuració que va suposar la integració de les tres caixes.

L'entitat va augmentar el seu core capital fins al 6,9% després de la venda de la participació de Repsol i el 50% del negoci assegurador. Per contra, els 1.250 milions d'euros obtinguts amb la primera ronda de finançament del FROB van ser destinats a cobertures de les pèrdues relacionades amb l'activitat immobiliària. CatalunyaCaixa va contenir l'avenç de la ràtio de morositat l'any passat, que va acabar situant-se en el 5,41%.

Pèrdues immobiliàries

Els directius de l'entitat tampoc no descarten la possibilitat de segregar els actius immobiliaris, seguint l'exemple de La Caixa, com ja han anunciat que s'hi afegiran altres entitats d'estalvis. CatalunyaCaixa és una de les caixes amb més actius adjudicats, que valora en 3.730 milions d'euros. L'entitat reconeix una exposició al sector del totxo de 16.504 milions d'euros.

stats