REESTRUCTURACIÓ DE LES CAIXES
Crònica 25/09/2011

CatalunyaCaixa ja espera l'Estat mentre busca socis

CatalunyaCaixa rebrà una injecció de 1.718 milions del Banc d'Espanya, que passarà a controlar el 90% del capital. L'entitat ja treballa per trobar nous socis i substituir aviat els diners públics.

Toni Garganté
2 min
CatalunyaCaixa passarà a ser la quarta entitat espanyola més capitalitzada.

Barcelona.CatalunyaCaixa, dirigida per Adolf Todó, iniciarà una nova etapa el pròxim 1 d'octubre, quan s'oficialitzi l'entrada del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) al capital. Aquest organisme públic desemborsarà 1.718 milions d'euros, cosa que suposarà que el Banc d'Espanya controlarà un percentatge pròxim al 90% de Catalunya Banc (l'entitat que agruparà tots els actius de CatalunyaCaixa).

Amb la subscripció d'aquesta quantitat, el capital de màxima qualitat ( Tier 1 ) haurà passat del 6,7% al 10,7%, per sobre del mínim exigit pel banc regulador del 10%. Això vol dir que la caixa podria haver demanat menys diners públics, però fonts de l'entitat van assenyalar que l'equip directiu, que seguirà tot i l'entrada del FROB en el capital, ha preferit mantenir un sentit conservador i situar-se entre les primeres entitats espanyoles per capital de qualitat. Segons les dades facilitades per CatalunyaCaixa, només hi ha tres caixes que la superen: Unicaja (12,5%), La Caixa (11%) i BBK (10,8%). En cinquè lloc ja trobem Ibercaja, amb el 10,6% de Tier 1 . A partir d'aquí hi ha la resta de bancs (Popular, Banca Cívica, Bankia, Sabadell, Santander, Pastor, BBVA i Bankinter), que ja estan per sota del 10%, donat que en tenen prou amb un 8% de Tier 1 perquè ja cotitzen a borsa.

Les mateixes fonts de l'entitat assenyalen que el Banc d'Espanya "ha confiat" en tot moment en la gestió de l'equip directiu, que té intenció de mantenir tot i que el FROB controli l'esmentat 90% del capital. De fet, l'entrada de l'Estat a CatalunyaCaixa no representa una intervenció del Banc d'Espanya, perquè la presència del FROB pot durar entre dos i cinc anys. La intenció de la direcció de CatalunyaCaixa passa per buscar a partir d'ara i en un termini de 24 mesos un o més socis de referència per substituir els diners públics. Per comparar-ho, la situació de la caixa catalana (igual que la d'Unnim), és molt diferent a la de la CAM, que sí que ha estat intervinguda, i que actualment es troba en procés de privatització, després que el FROB hi hagi destinat 2.800 milions i una línia de crèdit de 3.000 milions més.

CatalunyaCaixa ha estat la primera entitat que ha complert gairebé del tot el seu pla de sanejament, el qual ha consistit en una reducció del 20% de la plantilla i del 30% de la xarxa d'oficines. Els diners de clients (han crescut en 200.000 persones) han augmentat un 16,5% i ha aconseguit comercialitzar 3.500 immobles.

stats