REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 15/07/2011

CatalunyaCaixa suspèn els tests sense provisions ni Repsol

Avui es coneixen els resultats de les proves d'estrès al sector bancari i tot apunta que quatre entitats espanyoles no les passaran. La diferència és si es tenen en compte o no les provisions anticícliques.

Ariadna Carbonell
3 min
CatalunyaCaixa assegura que davant "qualsevol escenari macroeconòmic plantejat" l'entitat supera els tests d'estrès si inclouen les provisions i la venda de Repsol.

Barcelona.A l'inici de la crisi al Banc d'Espanya li plovien les lloances d'arreu per obligar les entitats a reservar diners i posar-los a part per fer front a potencials pèrdues en moments complicats com l'actual. Això era aleshores. Ara les lloades provisions genèriques sembla que no quedaran comptabilitzades com a capital de màxima qualitat en les proves de solvència de l'Autoritat Bancària Europea (ABE), un fet que farà que algunes entitats espanyoles -les úniques que han reservat capital per a aquest concepte- suspenguin els exàmens. Així ho feia saber ahir CatalunyaCaixa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). I, també, el Banco Pastor.

L'entitat catalana no només necessita que es tinguin en compte aquestes reserves de capital, valorades en 550 milions d'euros, sinó també els diners que li va proporcionar la venda del seu 1,63% de Repsol al gener. La caixa que dirigeix Adolf Todó -que té fins al setembre per assolir un capital bàsic del 10%, és a dir, que té unes necessitats de capital de 1.250 milions d'euros que en última instància obtindrà del Fons de Reestructuració Ordenada bancària (FROB)- va obtenir 450 milions d'euros per la desinversió a la petroliera, uns diners amb els quals preveu augmentar el seu capital bàsic en 0,4 punts, segons expliquen fonts de CatalunyaCaixa.

Unnim estaria en una situació similar a la de la segona caixa catalana, tot i que en aquest cas va optar per no emetre cap comunicat. L'entitat que dirigeix Jordi Mestres -que en última instància acudirà al FROB per capitalitzar-se amb 400 milions d'euros- acumula provisions genèriques per valor de 300 milions. Si no es tenen en compte aquestes reserves anticícliques, Unnim també acabaria entre les entitats suspeses, juntament amb el Banco Pastor i la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM).

El primer també va optar per fer saber l'estat dels seus comptes a la CNMV. L'entitat va explicar que un cop incorporades les provisions i l'emissió d'obligacions necessàriament convertibles en accions del 14 d'abril, superaria el test de resistència sense haver d'aplicar cap mesura addicional. Un fet que també va voler ressaltar CatalunyaCaixa.

Enuig amb Europa

La possibilitat de descartar l'aportació de les provisions en l'examen de solvència va desencadenar les crítiques d'entitats i responsables polítics i econòmics. La primera en el seu rebuig als criteris de les proves de l'ABE va ser la vicepresidenta econòmica del govern espanyol. Elena Salgado feia saber que no li sembla raonable eliminar del còmput del capital principal unes reserves específicament acumulades amb la intenció de fer de coixí en moments de crisi. La ministra d'Economia va voler fer palès que amb la inclusió d'aquest criteri, les entitats espanyoles aprovarien sense problemes. A més, Salgado explica que el 95% del sector financer espanyol es presenta a les proves, mentre que la resta de països no examinen tots els seus bancs.

La reflexió de Salgado va ser la mateixa que va fer el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que en tot cas, va voler tranquil·litzar les caixes i va assegurar que, si alguna entitat suspèn els test d'estrès perquè les provisions anticícliques no es consideren capital de màxim valor, seguirà tenint la confiança de la Generalitat.

D'altra banda, les entitats denuncien la manca de capacitat de maniobra del govern espanyol i consideren que té poc marge de negociació a Europa a causa de la situació econòmica que viu el país. Així, creuen que el sector bancari espanyol s'ha vist perjudicat pels criteris triats en l'elaboració dels tests.

stats