Crònica 04/05/2011

Cau una xarxa activa al Poblenou

Marta Català
2 min
Els Mossos custodiant un detingut al Poblenou de Barcelona.

Barcelona.Feia mesos que la divisió d'investigació criminal dels Mossos d'Esquadra estava preparant una macrooperació contra els lladres de coure. La data: ahir a les cinc de la matinada. Un total de 180 mossos es van apoderar dels carrers Cristóbal Moura i els adjacents al barri del Poblenou amb la voluntat d'entrar als domicilis dels presumptes lladres i agafar-los in fraganti. I així va passar. Els Mossos van despertar els suposats delinqüents i van detenir 52 persones, 50 homes i dues dones, la majoria d'origen romanès, que tenien una activitat criminal contínua de robatori de cable. Segons la policia autonòmica, es tracta d'una de les operacions més importants en aquest àmbit a Catalunya.

Els investigadors imputen a la banda diversos delictes concrets que s'han comès en els últims mesos, segons han informat a l'ARA fonts pròximes al cas. Les mateixes fonts asseguren que és molt difícil imputar-los el delicte de robatori si no els agafen in fraganti o si no demostren d'on prové el coure robat (els lladres acostumen a cremar els plàstics on hi ha escrita la seva procedència). "Però aquesta vegada sabem molts delictes que han comès", van explicar les mateixes fonts. De fet, els investigadors expliquen que en ocasions els Mossos, encara que trobin una furgoneta carregada de coure i tinguin una llarga llista d'indicis que és robat, no poden imputar-los un robatori perquè no saben la procedència del cable, i només els acusen de receptació.

Aquesta vegada la divisió d'investigació dels Mossos ha volgut aconseguir totes les proves possibles d'incriminació abans de posar en marxa l'operació. Els 52 detinguts passaran en les pròximes hores a disposició judicial i caldrà saber si decreten presó per a tots ells, fet inusual tenint en compte les últimes estadístiques. L'any passat, els Mosso d'Esquadra van practicar unes 1.000 detencions per robatori de coure i, segons els cos de seguretat, només 23 van ingressar a la presó. En l'operació d'ahir, els agents van decomissar una vintena de vehicles que presumptament l'organització feia servir per transportar el coure robat. L'intendent dels Mossos, Ignasi Teixidó, va assenyalar que l'operació continua oberta i es podrien detenir unes trenta persones més dedicades professionalment a aquest tipus de delictes. L'organització actuava per tot Catalunya, però sobretot se centrava en poblacions de Girona, el Pirineu i la demarcació de Barcelona, segons fonts dels Mossos.

stats