EFECTES DEL NOU CODI PENAL
Crònica 21/08/2011

Cauen un 40% els treballs comunitaris

L'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal ara fa sis mesos ha fet reduir un 40% les sentències a treballs en benefici de la comunitat, ja que els penats opten per pagar una multa.

Laia Espín
3 min
Reparar el dany a canvi de fer de fisioterapeuta La Laura, una noia de 27 anys que va ser condemnada per conduir amb una taxa d'alcohol superior a la permesa,  va escollir complir la seva pena fent tasques de voluntària a l'Hospital General de Catalunya en comptes de rascar-se  la butxaca i pagar 1.400 euros de multa. A la imatge ajuda un pacient a fer tasques de recuperació.

Barcelona.L'entrada en vigor del nou text penal ha modificat les penes que s'imposen pels delictes contra la seguretat del trànsit i ha alleugerit les administracions responsables de fer complir els treballs en benefici de la comunitat (TBC). Durant els sis primers mesos de l'any aquestes penes han disminuït un 40%.

Una modalitat de condemna que, fins a finals de l'any passat, s'imposava obligatòriament i majoritàriament en els delictes de trànsit i de violència de gènere menors, que no superaven els 2 anys de presó. Ara, el penat pot optar per pagar la multa que se li imposi o complir-la fent treballs comunitaris. L'oportunitat d'escollir ha fet disminuir aquest tipus de condemnes de manera espectacular. Sembla que la majoria de persones prefereixen rascar-se la butxaca i pagar la multa.

Les mesures penals alternatives a la presó a Catalunya són gestionades pel departament de Justícia, que ha vist com es reduïa la llista d'espera per executar aquesta pena de manera espectacular. Els jutges catalans han passat d'imposar 14.627 sentències a 30 de desembre del 2010, a imposar-ne 5.025 a 30 de juny d'enguany.

En el primer semestre del 2011 s'han realitzat un total d'11.511 programes d'aquestes característiques, que es poden realitzar gràcies als més de 1.300 convenis de col·laboració signats per la conselleria de Justícia amb diverses entitats. "Aquesta tasca es va iniciar a principis del 2000, quan aquest tipus de condemnes eren molt poc conegudes i imposades pels jutges. Catalunya va ser pionera a impulsar-les quan ningú sabia en què consistien. Per això, quan va arribar l'allau de sentències amb penes alternatives vam poder evitar, tot i tenir llistes d'espera, que prescriguessin", explica Pius Fransoy, responsable del Servei de Mesures Penals Alternatives del departament de Justícia.

L'hospital, una nova oportunitat

L'últim conveni signat per poder ampliar el catàleg per executar els treballs comunitaris ha estat amb l'Hospital General de Catalunya. Un conveni poc usual, ja que no hi ha centres hospitalaris adherits per fer els TBC. Ara s'hi ha sumat aquest centre hospitalari, una col·laboració que ha fet que, des de principis d'any, unes 19 persones hagin realitzat la seva condemna ajudant pacients que ho necessiten.

"S'escull amb molt de compte el perfil del penat, ja que se'ls destina a cuidar persones que requereixen companyia i cures que necessiten una especial sensibilitat", puntualitza Fransoy. La infermera de l'Hospital General coordinadora d'aquest projecte, Xusa Serra, diu: "El primer dia que arriben els voluntaris -com els anomenem nosaltres- se'ls explica la normativa bàsica, ja que han de tractar amb persones majoritàriament grans i malaltes". Tanmateix, la coordinadora del projecte explica que se'ls tracta com a voluntaris i no com a penats perquè és la tasca que desenvolupen. "Això queda en el seu àmbit privat. Si ho volen explicar al pacient han de ser ells qui ho facin. De fet, molts d'ells després volen ser voluntaris", afegeix Serra.

Aquest és el cas de la Laura, que té 27 anys i que compleix a l'Hospital General els treballs en benefici de la comunitat a què va ser condemnada per donar positiu en una prova d'alcoholèmia. "Em van aturar els Mossos i em van fer bufar. Vaig donar 0,51 mg/l d'aire aspirat. També em van acusar de desobediència a l'autoritat perquè em van fer repetir la prova diverses vegades i ja no podia bufar més". Recorda que al cap d'uns mesos del judici li va arribar una carta perquè s'incorporés a l'hospital.

"Vaig preferir fer un treball en benefici de la comunitat perquè et sents molt més útil que pagant una multa de 1.400 euros. A més, jo tinc flexibilitat d'horaris perquè treballo a la tarda. La tasca de voluntària també té a veure amb la meva feina. Jo faig medicina xinesa. Aprens altres valors que no et dóna pagar simplement una multa", diu convençuda.

Mantenir la vinculació

Aquesta jove de 27 anys encara no ha finalitzat la seva pena, però ja explica que quan acabi vol continuar vinculada a l'hospital. No sap ben bé com ho ha de fer, però diu que la seva feina com a voluntària al centre hospitalari li agrada.

La Laura detalla les tasques que fa a l'hospital: "Vinc a les nou del matí i surto a la una. Aquí hi ha persones que et necessiten. Als pacients que tracto, els faig companyia mentre els seus familiars treballen i els evito que estiguin pràcticament tot el dia sols. Ara cuido dues persones grans. Una és una senyora que es va trencar el braç i li faig companyia i li preparo l'esmorzar. L'altre és un home gran que ha de fer rehabilitació i jo l'ajudo. També llegim".

La Laura confessa que al principi es va prendre la sentència com una condemna, però ara diu: "És una oportunitat. És com si estigués fent unes pràctiques i, a més, m'agrada".

stats