Crònica 13/01/2011

Cessat el ministre de l'Interior, decretat el toc de queda

M.v.
2 min
L'exèrcit protegia ahir l'edifici de la televisió pública en un barri de Tunis, la capital.

Barcelona.Els intents del president de Tunísia, Zine al-Abidine Ben Ali, d'acabar amb la revolta social al seu país ja són a la desesperada. Ahir al matí va cessar el ministre de l'Interior, Rafik Haj Kacem, i va decretar l'alliberament de tots els detinguts en els enfrontaments de les últimes setmanes. A més, va decretar el toc de queda a la capital, Tunis, on ahir hi va tornar a haver enfrontaments entre manifestants i policia. Bel Ali va anunciar també la creació d'una comissió d'investigació sobre la corrupció instal·lada al seu executiu tal com denuncien l'oposició i les ONG. Però les mesures sembla que arriben tard i que la situació s'ha fet irreversible. El malestar social s'ha estès per tot arreu i ahir hi va haver protestes en diferents poblacions. I més morts per trets de la policia. Com a mínim tres víctimes més que s'afegeixen a la cinquantena del recompte no oficial. La família del president Ben Ali ja va fugir del país dimarts passat, segons alguns mitjans opositors, i si ell no marxa és perquè no sap on anar. L'oposició va demanar ahir al president que accepti el diàleg, que inicïi un procés de reformes polítiques i "acabi amb els trets de bala contra la població civil".

Alerta als turistes

La crisi desencadenada en aquest país no ajuda gens a projectar la imatge d'estabilitat necessària per mantenir l'arribada massiva de turistes europeus a la recerca dels encants de la costa mediterrània. A la web del ministeri d'Afers Estrangers espanyol s'advertia ahir als que viatgin al país que evitin les zones interiors i extremin la prudència als complexos turístics del nord. La nota també feia una crida a evitar les manifestacions que podrien derivar en "episodis de violència".

La crisi desencadenada al país ha fet caure la borsa tunisiana a un mínim històric en un país amb una economia desenvolupada. Sense les inmeses reserves d'hidrocarburs dels seus països veïns -Algèria o Líbia-, Tunísia manté un bon teixit agrícola i industrial que també es ressenteix de la crisi a causa de la seva dependència del mercat europeu.

stats