EL POLS PER LA SUCCESSIÓ DE ZAPATERO
Crònica 01/05/2011

Chacón i Rubalcaba pugnen per capitalitzar el cos a cos contra Rajoy

Carme Chacón, reforçada amb els resultats del CIS, va aprofitar un acte de precampanya per demostrar que ella també pot liderar les crítiques a Rajoy, fins ara patrimoni de Zapatero i Rubalcaba.

Miquel Codolar
2 min
La ministra de Defensa, Carme Chacón, i l'alcaldessa Lourdes Borrell, durant l'acte per presentar la candidatura del PSC a Sant Feliu del Llobregat.

Madrid.El vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, aprofita bé les oportunitats que té setmanalment per mantenir la tensió amb el líder del PP, Mariano Rajoy, i perfilar-se així com el successor natural de Zapatero. Sense fer res d'especial, l'envolten els micròfons del Congrés i després de les reunions dels consells de ministres. La titular de Defensa, en canvi, no fa rodes de premsa i difícilment improvisa cap intervenció.

Per això, Carme Chacón va fer ahir el que es pot entendre com un pas en la cursa de cara a les primàries per liderar el PSOE. Després que el seu partit, el PSC, la vetés per a la campanya a Catalunya, va aprofitar un acte de precampanya a Sant Feliu de Llobregat, en absència de dirigents catalans, per llançar el seu missatge en clau espanyola. I ho va fer el dia després que el CIS publiqués que havia retallat la distància amb Rubalcaba. En un discurs mig en català i mig en castellà, va lamentar que el govern d'Artur Mas "piqui de peus" pel fons de competitivitat i no dialogui prou, cosa que contrasta amb el discurs del PSC, que ha arribat a proposar que l'executiu de Mas recorri als tribunals.

Després va entrar en un cos a cos directe amb Rajoy. Gairebé tutejant-lo, va dir que veu el líder del PP "una mica pressionat perquè a ell el que li agrada és no fer res". Ho va dir en castellà perquè s'adreçava a Espanya i no al centenar de santfeliuencs que la van anar a escoltar. Volia entrar al tu a tu amb Rajoy com ja fa Rubalcaba des de fa mesos.

El vicepresident primer ahir tampoc se'n va estar. Des de Sevilla va acusar José María Aznar "d'embrutar" la campanya política per a les municipals. I va retreure al líder del PP que no es desmarqués d'Aznar i optés pel silenci. "Quan Aznar surt tothom crida i Rajoy desapareix", va dir. La mateixa tàctica. Tirar-se al damunt de Rajoy i no deixar-lo anar. És la utilització de l'adversari per assajar un eventual escenari de primàries. L'inici de la seva campanya particular. Zapatero per obligació i Rajoy per devoció van comentar ahir les dades de l'atur als seus mítings, eclipsats, d'una banda, per Chacón i Rubalcaba, i de l'altra per Aznar. El president espanyol va dir que no té cap "vareta màgica" per crear ocupació, i que combat "una crisi que no ha generat".

Rajoy el va respondre des de Pontevedra, on va assegurar que "quan el PSOE governa augmenta l'atur i quan governa el PP augmenta l'ocupació" i va dir que als socialistes els hauria de fer vergonya la seva "incapacitat" per crear llocs de treball. Va demanar el vot també als votants del PSOE, perquè el PP és "moderat, obert a tots i no mira el passat".

stats