EUSKADI BUSCA LA PAU
Crònica 24/03/2011

El Suprem impedeix que Sortu sigui present al 22-M

Joan Rusiñol
2 min
El Suprem impedeix que Sortu sigui present al 22-M

Madrid.La justícia espanyola no es refia de Sortu, la nova marca de l'esquerra independentista basca. La sala 61 del Tribunal Suprem va acordar ahir donar la raó a la Fiscalia i a l'Advocacia de l'Estat i denegar-li el permís per inscriure's al registre de partits. L'última paraula ara la tindrà el Tribunal Constitucional, però és gairebé impossible que arribi a temps per poder presentar-se a les municipals del 22-M.

El tribunal, encapçalat pel president del Suprem, Carlos Dívar, va fer costat als arguments que defensa el govern de José Luis Rodríguez Zapatero -amb els recels dels socialistes bascos- i el PP. És a dir, veu insuficient el rebuig a la violència que recullen amb nitidesa els estatuts de la nova formació i la consideren continuadora de la il·legalitzada Batasuna. Per primera vegada, però, la decisió no es va prendre amb la unanimitat dels setze magistrats que integren la sala. Hi va haver tres vots particulars que, malgrat tot, acaten la resolució. Una mostra que no tothom dins de la judicatura comparteix les tesis de mà dura contra la nova esquerra abertzale.

Amb l'avançament de resolució que es va conèixer a última hora d'ahir, el Suprem avala i fa seus els arguments que van defensar a principis de setmana els policies i guàrdies civils que van comparèixer com a testimonis en la vista oral. Uns i altres van concloure que Sortu no ha trencat amb ETA i que aquest distanciament de les armes no és creïble perquè, a parer seu, s'hi han vist obligats per les circumstàncies. Per ells no es tracta d'un rebuig ferm, fruit d'una reflexió ètica de fons. Pels advocats de la defensa, en canvi, el camí polític que ha començat el nou partit abertzale és irreversible, faci el que faci ETA. La justícia s'entesta a no creure-se'ls.

Encara hi ha recorregut

El text amb tot l'argumentari jurídic pot trigar encara dies i fins que no l'emetin els promotors legals de Sortu no podran presentar un recurs d'empara al TC, que tindrà l'última paraula. Ara bé, una dada significativa: l'alt tribunal no té un termini màxim per pronunciar-se. Per tant, la seva decisió pot arribar després del 18 d'abril, la data límit per presentar les candidatures a les municipals del maig. El mediador sud-africà Brian Currin, que lidera el grup internacional que treballa perquè ETA deixi definitivament les armes, es va mostrar ahir confiat que el Constitucional farà marxa enrere i permetrà que Sortu sigui legal.

El cert és que fa temps que l'esquerra abertzale té coll avall que a les eleccions del 22-M no s'hi podrà presentar amb un nou partit. La seva aposta és a llarg termini, amb la vista posada a les autonòmiques del 2013. El pla B, ja actiu, passa per les plataformes d'independents i per aixoplugar-se a les llistes d'EA. El temps, però, li juga en contra.

stats