PRIMÀRIES SOCIALISTES
Crònica 05/01/2012

Chacón tria Almeria per arrencar

Chacón sempre ha dit que el fet de ser dona i catalana no seria cap problema per guanyar unes primàries al PSOE. Ara arriba l'hora de la veritat i de moment començarà la cursa per Andalusia.

Pere Martí
2 min
"PREPARADA PER LIDERAR UN NOU TEMPS" Carme Chacón vol liderar el PSOE i es presentarà a les primàries per aconseguir-ho, en què tindrà com a adversari Alfredo Pérez Rubalcaba. El PSC es mantindrà "neutral" per no perjudicar les seves aspiracions.

BARCELONASi vols ser secretari general del PSOE, més val començar per Andalusia que per Catalunya. Aquesta és la justificació que donava ahir l'entorn de l'exministra per explicar la decisió d'iniciar aquest dissabte la cursa de les primàries amb un acte a Olula del Río, Almeria. Es tracta d'una "picada d'ullet" al socialisme andalús, que té eleccions autonòmiques al març i, sobretot, és la federació més important del PSOE, amb el 24% dels vots. El seu líder, Antonio Griñán, és el principal baró territorial amb què compta Chacón per guanyar la secretaria general, a més del PSC, que ja ha avançat que es mantindrà formalment neutral.

La decisió formal de disputar la secretaria general a Alfredo Pérez Rubalcaba la va comunicar ahir en un acte a la seu de la UGT de València, on va anunciar: "Estic preparada per encapçalar un nou temps al PSOE". Va justificar la seva decisió perquè el partit "necessita i pot aixecar-se" per fer front al PP i va assegurar que hi ha gent "que no pot esperar més". L'exministra va presentar ahir a València la seva plataforma Mucho PSOE por hacer , en la qual també hi ha Manuel Bustos, que defensa un gir socialdemòcrata del partit, més democràcia interna i un canvi que no sigui només de cares, sinó de polítiques.

L'anunci no va sorprendre perquè Chacón treballava en aquesta direcció ja abans que el PSOE perdés les eleccions generals. Es va retirar de les primàries per ser candidata a la presidència del govern i deixar pas a Rubalcaba, però no havia abandonat mai la seva aspiració de liderar el PSOE. Només fa unes setmanes comentava als periodistes que la seguien a l'autocar de campanya que les seves aspiracions en aquest sentit estaven intactes i a més es mostrava molt segura que la seva condició de catalana no seria cap impediment per ser candidata a la secretaria general del PSOE. "Només faltaria!", s'exclamava quan l'hi preguntava la premsa que l'acompanyava. "Si una dona catalana no pot presidir el PSOE és que alguna cosa va malament", reblava.

Setmanes després la perspectiva ha canviat lleugerament, perquè d'entrada Chacón ha decidit presentar la seva candidatura aquest dissabte a Olula del Río, a Almeria. El motiu és que és el poble natal del seu pare, que posteriorment va emigrar a Catalunya.

El seu rival a les primàries, Alfredo Pérez Rubalcaba, es va presentar a Madrid fa pocs dies i va demanar un PSOE més "nacional", lluny del federalisme que defensen els socialistes catalans i que Chacón, com a militant del PSC, comparteix. La direcció del PSC va mantenir ahir oficialment silenci, però la decisió no ha sorprès a ningú perquè "sempre ha fet carrera política pensant en Madrid", i justificaven el silenci perquè "té por que se la identifiqui exclusivament com la candidata del PSC". Per aquest motiu, el partit mantindrà públicament un paper de neutralitat exquisida entre ella i Rubalcaba, tot i que membres de l'aparell treballaran obertament per Chacón. En les úniques declaracions públiques que ha fet fins ara Pere Navarro sobre el duel Rubalcaba-Chacón, el primer secretari s'ha limitat a constatar que hi ha més "proximitat" amb l'exministra i que desperta "la simpatia general" dels socialistes catalans.

stats