CONGRÉS EL FUTUR DEL PARTIT SOCIALISTA
Crònica 08/01/2012

Chacón obre la cursa pel nou PSOE sense citar el federalisme

Pere Martí
4 min
BANY DE MASSES A OLULA El poble del pare de Carme Chacón va rebre càlidament  la candidata a la secretaria general del PSOE.

BARCELONAAmb la mateixa jaqueta vermella que la va acompanyar durant la campanya electoral de les generals, Carme Chacón va anar ahir fins a Olula del Río (Almeria) per fer el seu llançament com a candidata a la secretaria general del PSOE, amb un discurs molt semblant al del seu rival, el també exministre Alfredo Pérez Rubalcaba. Malgrat ser membre de l'executiva del PSC, no va esmentar ni una sola vegada la paraula federalisme en el seu discurs i l'única referència al model d'estat va ser quan va dir que volia "un partit que digui el mateix a tot arreu però respectant els accents de cada lloc". Tot això tres setmanes després que el PSC acordés en el seu congrés com un dels seus objectius federalitzar el PSOE. La seva tesi és que el PSOE és el partit que més s'assembla a Espanya perquè "Espanya són accents".

Però Chacón no va anar ahir a Andalusia com a representant del PSC sinó com a candidata a dirigir el PSOE i va fer un discurs més en clau de precampanya de les eleccions andaluses, que són al març, que no pas a explicar un nou projecte, del qual només va exhibir algunes pinzellades. Conscient que per guanyar no necessita només el suport del PSC, sinó sobretot el del socialisme andalús, va afirmar que "Andalusia té el cor del PSOE". Fins i tot va arribar a dir que era "molt més important" guanyar les eleccions andaluses que saber qui serà el pròxim secretari general del PSOE. I és que els andalusos aporten el 24% dels pròxims delegats al congrés.

El llibre de família

Per justificar que la seva arrencada de campanya fos a Andalusia i no pas a Catalunya, d'on és filla, va desplegar tot el seu llibre de família. En un restaurant de la localitat d'Olula del Río ple de gom a gom va explicar que el seu pare, Baltasar, havia nascut en aquesta localitat, on exercia de mecànic. L'avi era d'Aragó, "un anarquista indomable", que escrivia els seus llibres, els editava i els anava a vendre a la Rambla. I l'àvia materna era de Burgos. Aquesta diversitat d'orígens va fer que Chacón assegurés: "Desconfio de les fronteres perquè ningú és millor o pitjor per haver nascut en un lloc o en un altre". Ella es va proclamar catalana, filla d'Esplugues i néta d'andalusos davant l'actual alcaldessa de la localitat, Pilar Díaz, que integrava la delegació del PSC que encapçalaven el secretari d'organització, Daniel Fernández, i l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos.

Aquests antecedents li van servir per presentar-se com una "rebel inconformista" que vol renovar a fons el PSOE perquè ja ha passat el temps de "flagel·lar-se" i ha arribat el moment de "no tenir por" perquè el PP en quinze dies ja ha "mentit", va dir referint-se a l'augment d'impostos del govern de Rajoy, que en campanya va dir que no faria. Chacón va advertir que el principal rival del PSOE és l'"immobilisme", i que el que ha de fer és posar-se en marxa i construir un nou projecte més transparent i democràtic.

Entre les propostes concretes de la seva candidatura per renovar el PSOE va reiterar la voluntat de fer primàries obertes als simpatitzants, l'elaboració d'un registre públic del patrimoni de tots els càrrecs interns per evitar "calúmnies", el foment del debat intern i establir una direcció col·legiada. En clau política va defensar la limitació de mandats per al president del govern espanyol, els presidents autonòmics i els alcaldes de ciutats grans, l'elaboració d'una llei de transparència dels càrrecs públics, fer més accessible la llei d'iniciativa popular, defensar la televisió pública i no fer cap pas enrere en la conquesta de drets individuals. Aquí va fer l'única menció a José Luís Rodríguez Zapatero, per l'avenç en aquest terreny. I pel que fa a Rubalcaba, el va qualificar com el millor ministre d'Interior de la democràcia espanyola, però en cap moment s'hi va referir com a contrincant a la secretaria general.

Campanya per Griñán

Més enllà d'aquestes pinzellades programàtiques, presentades com a renovadores, Chacón es va dedicar a fer campanya per Juan Antonio Griñán, que al març ha d'afrontar unes eleccions autonòmiques amb un PP en alça, comandat per Javier Arenas, i un partit dividit. El suport de Griñán és clau perquè Andalusia portarà 234 delegats al 38è congrés del PSOE, que tindrà lloc a Sevilla els dies 3, 4 i 5 de febrer. Catalunya és la segona delegació més forta, amb 101 delegats, i Madrid, que també dóna suport a Chacón majoritàriament, n'aporta 79. Amb tot, no són blocs monolítics, com tampoc ho són els territoris rubalcabistes, situats principalment a la cornisa Cantàbrica, des de Galícia fins a Euskadi. Pel que fa a Chacón, a l'acte d'ahir destacaven l'expresident de Castella-la Manxa José María Barreda i els exministres Francisco Caamaño, Carmen Calvo i Leire Pajín. També hi havia l'expresident del Congrés Manuel Marín.

El "modèlic" sistema andalús

Ja obertament en precampanya, Chacón va repartir llenya contra el PP i es va dedicar a elogiar el sistema de protecció social andalús, que va titllar de "modèlic", cosa que en bona part va atribuir a Griñán, a qui va definir com una persona "ètica i solvent". Com a exemple, va explicar que el govern andalús ha estalviat "amb intel·ligència" i que ho ha aconseguit sense reduir els drets dels andalusos, de manera que hauria de servir de "guia per al socialisme espanyol". La gestió de Griñán la va contraposar a la de Francisco Camps "i els seus col·legues", que han "hipotecat" el futur dels valencians.

Des del seu punt de vista, "cap terra ha recorregut més distància ni ha canviat tant en tan poc temps" com Andalusia, que ha estat capaç d'afrontar els seus reptes amb ètica i cohesió social. Intentant desfer tòpics demoscòpics, va negar que Andalusia sigui només un "graner de vots" per al socialisme espanyol, sinó que és "una terra d'idees, de bones polítiques públiques i de bona gent". Tota una llista d'elogis per posar-se el socialisme andalús a la butxaca. Chacón va tancar la seva intervenció reconeixent: "Sóc el que sóc gràcies a la meva família i gràcies al partit".

stats