ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 14/11/2011

Chacón demana el vot útil contra el PP

Les enquestes són persistents i el PP escombrarà a Espanya i clavarà una bona queixalada a Catalunya. El PSC deixa de banda CiU i dedicarà l'última setmana de campanya a decantar indecisos cap a ells.

Pere Martí
2 min
La candidata del PSC, Carme Chacón, va tenir ahir a Lleida el suport de l'alcalde Àngel Ros, a l'esquerra, i Josep Borrell, a la dreta.

LleidaEl PSC és conscient que la principal fuita de vot la té cap a l'abstenció i cap al PP, especialment al cinturó, de gent decebuda amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Els escons que perden serviran principalment per engreixar els populars i els socialistes volen aprofitar l'última setmana de campanya per intentar tallar l'hemorràgia presentant el PP com l'enemic de les classes populars, de l'estat del benestar i de Catalunya.

En una demarcació com la de Lleida, on el PSC té 2 diputats, CiU 1 i el PP un altre, la candidata socialista es va dedicar a alertar dels riscos que pot comportar una majoria absoluta del PP per l'acumulació de poder que representaria. "Si guanyen per una majoria àmplia sumaran al poder del govern, el que ja tenen als ajuntaments i comunitats autònomes, al poder judicial, al poder econòmic i al poder mediàtic", cosa que pot provocar una involució de drets socials i nacionals dels catalans. Així, va recordar "la regla d'or" segons la qual "a més poder del PP, menys Catalunya".

Chacón va apel·lar al vot útil per frenar el PP i va afirmar que "només" votant el PSC es pot aturar la dreta, perquè CiU no ho farà. És l'únic esment que va fer de la coalició nacionalista, que per un dia va deixar de banda les seves crítiques, per centrar-se en el PP. Aprofitant l'acte de València dels populars on es va cantar l'adaptació del famós bolero Somos novios, però amb una lletra que deia "Somos madres, mantenemos nuestra casa limpia i pura", va fer una defensa aferrissada dels drets de les dones i les va cridar a aturar el PP. "No permetrem que guanyi un partit que ens vol tancades a casa netejant!", va exclamar la candidata.

Al marge de les consignes del míting, hi havia expectació en clau interna del PSC per veure quina referència faria a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, candidat a liderar el partit. La setmana anterior va expressar el seu suport a Pere Navarro, i fonts socialistes van assegurar en aquell moment que ho faria amb tots els candidats. Chacón va complir i va repetir les mateixes paraules que va dedicar a l'alcalde de Terrassa, però ho va fer amb menys entusiasme. "Farem moltes coses junts", va dir amb un pèl més de fredor. En l'acte també hi va intervenir l'exministre Josep Borrell, que va assegurar que el moviment del 15-M té raó i s'ha de buscar el seu suport.

stats