SUCCESSIÓ AL PSOE
Crònica 27/05/2011

La decisió de Chacón evitarà interferències en el congrés del PSC

El PSC respira alleujat. El seu procés precongressual no es veurà interferit per unes primàries del PSOE que l'haurien obligat a prendre posició a favor de la ministra, tot i que no desperti unanimitats.

Pere Martí
3 min
Carme Chacón entre Joaquim Nadal, cap de l'oposició, i Jordi Hereu, alcalde en funcions de Barcelona, en un consell nacional del PSC al març a Barcelona.

Barcelona.El PSC va emetre ahir un dels comunicats més breus de la seva història. Gairebé semblava un tuit, però té més de 140 caràcters, tot i que no gaires. Es pot reproduir íntegrament: "Carme Chacón ha anunciat avui que no concorrerà a les primàries del Partit Socialista. Carme Chacón té tot el nostre suport. Respectem la seva decisió perquè Carme Chacón, com sempre, l'ha pres pensant en el que més convé al Partit Socialista". A banda de repetir tres cops el nom de la ministra, el comunicat evita que hi surtin les sigles del PSOE i parla tota l'estona del "Partit Socialista". Un membre de la direcció ironitzava assegurant que si fos una necrològica la nota seria més llarga.

En tot cas, al PSC ahir es respirava una certa tranquil·litat perquè unes primàries del PSOE en què hi participés una militant -formal- del PSC obligaria el partit a mullar-se, encara que fos de sotamà. I en el si del PSC no hi havia consens sobre a qui donaria suport, perquè el vencedor del pols, el ministre Alfredo Pérez Rubalcaba, també té partidaris a Catalunya. Són menys, molts menys, dels que hi té Chacón, però hi són i s'haurien fet sentir.

El PSC ja està immers en ple procés precongressual i, després de la derrota de les municipals, les posicions s'estan escalfant i comencen a aparèixer, si més no a internet, alguns grups crítics que demanen una renovació total. Les primàries haurien anat en paral·lel a aquest procés i segurament l'haurien complicat, tot i que hi ha membres de l'executiva que ho veien compatible.

El que descarta tothom al PSC és que la retirada de Chacón de les primàries suposi un retorn a la política catalana. Tothom està convençut que seguirà sent ministra i que continuarà a la política espanyola. L'anàlisi que es feia ahir al carrer Nicaragua és que Chacón ha fet una retirada tàctica per, després, tornar. "Es tornarà a presentar de candidata quan Rubalcaba s'hagi estrellat contra el PP", explicava ahir un membre de l'executiva. Un altre membre de la direcció, amb menys mala llet, recordava que "està molt compromesa políticament a Madrid i ho continuarà estant".

Grup propi

El que ningú li nega a Chacón és tornar a ser la cap de llista del PSC a les generals de l'any que ve, previstes per al mes de març, si les turbulències del PSOE no obliguen Zapatero a avançar-les. La direcció dóna per fet que repetirà, excepte si en el congrés del PSC s'hi aprovés alguna cosa, com la de tenir un grup parlamentari propi a Madrid, que ella no compartís, però aquesta hipòtesi sembla a hores d'ara poc probable.

La decisió de Chacón va ser interpretada amb menys generositat pel sector crític del PSC, que la va atribuir al fet que "no vol perdre". D'acord amb aquest punt de vista, la ministra l'únic en què pensa és en la seva carrera política, no en el bé del PSOE ni del PSC. "Ho fa per pur interès personal, després de veure que no tenia cap possibilitat", expliquen fonts del sector crític.

El procés precongressual del PSC arrencarà formalment amb l'entrega a l'executiva de la proposta de ponència que estan preparant un grup de dirigents encapçalats per Miquel Iceta. Està previst que la convocatòria del congrés faci en un consell nacional que se celebraria a mitjans de juny i que en situaria la data a l'octubre. La derrota del PSC a les municipals ha tensat força les posicions en el si del partit, amb la qual cosa hi podria haver algunes turbulències. La intenció de la direcció de fer un relleu tranquil a la primera secretaria, que passaria de José Montilla a Miquel Iceta, serà més complicat del que podia semblar, perquè les veus crítiques creixen.

stats