Crònica 24/04/2011

Chacón té l'última paraula

Aquest any és clau per al PSOE i el PSC, que han de renovar els seus lideratges. Això implica també un debat sobre el programa de fons que volen defensar. La ministra Carme Chacón hi té molt a dir.

J.r.
3 min
Chacón té l'última paraula

Madrid.És federalista Carme Chacón? N'hi ha que pensen que sí, però d'altres sectors, fins i tot dins del seu partit, s'atreveixen a posar-ho en dubte. Al sector més catalanista del PSC cou l'actitud de la ministra de Defensa durant la tramitació de l'Estatut i la negociació del finançament, més alineada amb la Moncloa que amb la Generalitat. El clímax d'aquesta situació va ser l'article que va publicar amb l'expresident espanyol Felipe González a El País el 26 de juliol de l'any passat minimitzant els efectes de la sentència contra el text estatutari català. D'altres, però, no ho veuen així i estan convençuts que si Carme Chacón és la candidata socialista a Espanya el 2012 suposarà una alenada d'aire fresc per als que defensen les tesis federalistes fora de Catalunya.

Ganes de fer el pas

A principis d'any, responent a una interpel·lació de CiU, Chacón es va definir com una política catalana cada cop menys nacionalista. No va dir res del seu eventual federalisme. Pel catedràtic de la Universitat de València, Joan Romero, però, per assumir que Espanya és una nació de nacions "no cal ser nacionalista, només cal tenir estudis d'història". Immersa en una carrera successòria per ser la candidata del PSOE que oficialment encara no ha començat, la ministra de Defensa mesura molt bé tots els passos per no relliscar i allunyar els suports que necessitarà per fer el salt endavant.

A les files socialistes, cada dia que passa tenen més coll avall que en té ganes. En cas contrari, expliquen, no hauria deixat que el globus s'inflés tant. D'altres sectors pròxims a Chacón, més prudents, asseguren que els resultats de la nit electoral del 22 -M acabaran de decantar la balança: si la militància reclama girar full i començar una nova etapa, ella està més ben situada que el vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba, que representa l'experiència, però també el continuisme. Serà aleshores quan Chacón podrà tenir la paella pel mànec: aposta federal o autonomisme de peix al cove.

El diputat del PSC al Congrés Daniel Fernández, autor amb Joaquim Coll del llibre A favor d'Espanya i del catalanisme , és un dels que defensa amb més entusiasme la idea de l'Espanya federal. Per ell, un triomf electoral de Chacón suposaria "un impuls polític i simbòlic" important per a aquestes tesis polítiques. I és que si bé el PSC ha admès obertament que José Luis Rodríguez Zapatero no ha defensat amb prou força el model d'Estat que proclamen els socialistes catalans, a ningú se li escapa que els que van formar amb ell el corrent Nova Via -entre els quals hi havia la política d'Esplugues de Llobregat- d'entrada representen millor l'Espanya plural que no pas la vella guàrdia felipista, més còmoda amb el model dels anys noranta de negociar contrapartides amb CiU i PNB. En el sector més catalanista del partit, l'aposta per Chacón no és, ni de bon tros, tan entusiasta.

Per Fernández, és necessari no perdre's en debats nominalistes i assumir que el federalisme -"la unitat en la diversitat", explica- ja és un fet en bona part de la "pràctica" política de l'Estat de les autonomies. "Hi ha molts federalistes que ho són i no ho saben", conclou. Per ell, ara és l'hora de reivindicar la seva aposta sense por.

Sortir a l'àgora

El PSC haurà de mirar de reüll què passa a Ferraz mentre fa els deures a Catalunya i posa fil a l'agulla en una nova etapa al congrés previst per a la tardor. "Cal sortir a l'àgora i tenir una veu forta i clara", explica el diputat socialista a Madrid. Per Fernández, com per una bona part del socialisme català, la carretera que cal seguir és la que va traçar l'Estatut, sense apartar-se'n.

És la idea que explicava el vice-primer secretari del partit, Miquel Iceta, dies després de la sentència del TC al Parlament: "Compromís de defensa del contingut íntegre de l'Estatut i de desplegament amb plenitud del seu potencial d'autogovern, exigint la lectura àmplia, generosa, conseqüent i fidel del pacte constitucional del 1978 per impulsar l'evolució federal de l'Estat de les Autonomies". Caldrà veure si aquesta posició, un any després, convenç els que voldrien un federalisme d'inspiració maragalliana, com Ciutadans pel Canvi o la fundació Catalunya Segle XXI, que han anat perdent influència al si del socialisme català.

Un repte per al nou líder del partit que haurà de gestionar amb Carme Chacón, la primera militant del PSC que podria presidir Espanya.

stats