EL FUTUR DEL PSOE
Crònica 23/01/2012

Chacón reforça les seves opcions

La victòria de Chacón en comunitats claus en els congressos territorials del PSOE per triar delegats al congrés del febrer reforcen les seves opcions d'imposar-se a Rubalcaba. La pugna es presenta renyida.

Joan Faus
3 min
ALEGRIA DESPRÉS DELS CONGRESSOS TERRITORIALS
 La candidata Carme Chacón saludant ahir en un acte a Granada amb la secretària general dels socialistes de la província, Teresa Jiménez. Chacón surt reforçada dels congressos d'aquest cap de setmana per designar els delegats que escolliran el nou secretari general. L'exministra de Defensa ha obtingut bons resultats en les comunitats més importants.

MADRIDLa cursa per dirigir el futur del PSOE s'anima quan només falten onze dies per al congrés de Sevilla en què es decidirà el nou secretari general del partit després del fracàs electoral del novembre. Els dos candidats, Alfredo Pérez Rubalcaba i Carme Chacón, es van proclamar ahir guanyadors, tots dos, dels congressos territorials d'aquest cap de setmana per triar els delegats que participaran al congrés. Tots dos diuen que tenen un avantatge de més d'un centenar de vots. Un ball de xifres que anticipa una final molt ajustada.

Més enllà dels números i les valoracions dels equips dels dos candidats, les votacions del cap de setmana reforcen les opcions de victòria de Chacón, ja que ha consolidat el seu lideratge a Madrid i ha assolit resultats més bons dels esperats a Andalusia i al País Valencià, la primera i la tercera comunitat que aportaran més delegats al 38è congrés del PSOE, un total de 234 i 87 respectivament. Catalunya és la segona delegació més nombrosa, amb 101 representants, la immensa majoria, partidaris de Chacón.

La candidatura de Rubalcaba va assegurar ahir que s'ha garantit el suport d'entre 130 i 150 delegats més que Chacón. L'excanditat electoral diu que té els vots d'entre 520 i 540 representants, del total de 956 que participaran al conclau de Sevilla els dies 4 i 5 de febrer. Aquesta xifra, segons l'equip de Rubalcaba, exclou els 101 delegats catalans en el cas que tots es decantessin per l'exministra de Defensa. Rubalcaba assegura que ha estat el més votat en els congressos de dotze comunitats: Andalusia, el País Basc, Castella i Lleó, Galícia, Castella-la Manxa, Astúries, l'Aragó, les Balears, Múrcia, les Canàries, Extremadura i Cantàbria.

Chacón, però, també es declara vencedora en algunes d'aquestes autonomies. La candidatura de la socialista catalana es va proclamar la més votada a "les sis federacions més importants", que representen el 60% dels delegats del congrés: Andalusia, Catalunya, el País Valencià, Madrid, Castella-la Manxa i Galícia. En total, Chacón diu que té el suport d'uns 500 representants enfront dels 360 que vaticina per a Rubalcaba, gràcies als "tombs significatius" que assegura que ha assolit aquest cap de setmana al País Valencià, Múrcia, les Canàries i Galícia.

Ahir, en un acte a Granada, l'exministra va tornar a enarborar la bandera de la transparència. "Alguns hi veuen un embolic i el que hi ha en aquest partit es diu llibertat, i on alguns volen veure divisió [...] es diu democràcia", va proclamar Chacón, que va defensar un "canvi responsable i solvent". Cap referència als bons resultats als congressos d'Andalusia, Madrid i València.

Màlaga va ser l'última província andalusa -comunitat dividida entre partidaris de l'un i de l'altre- a escollir ahir els seus delegats, que segons l'equip de Chacón van anar cap al seu cantó en vèncer la llista afí al líder regional, José Antonio Griñán. Amb les eleccions andaluses a la cantonada, Griñán ha optat per la prudència i no ha expressat en públic quin és el seu candidat a liderar el PSOE. Però cada cop més veus el situen a l'esfera de Chacón. De fet, l'exministra es considera la més votada en la llista d'unitat per Sevilla que encapçala Griñán, per evitar tensions que no li convenen gens de cara a unes eleccions que, per si mateixes, ja se li presenten complicades.

Madrid i València amb Chacón

L'exministra de Defensa també ha sortit reforçada dels processos de Madrid i el País Valencià, on aflora una crisi interna. El líder dels socialistes valencians, Jorge Alarte, en surt molt malparat, després que la seva llista, pròxima a Rubalcaba, fos superada per la del sector afí a Chacón. En canvi, el dirigent madrileny, Tomás Gómez, consolida per poc el seu fràgil lideratge. Un 55% dels delegats van donar suport a Gómez -que no s'ha posicionat però se suposa que és pròxim a Chacón-, mentre que l'amic de Rubalcaba Jaime Lissavetzky va obtenir un 45% dels vots.

Rubalcaba, per la seva banda, dóna per fet el suport de les comunitats del nord i el centre-oest. Tot i això, ahir va patir en la seva Cantàbria natal, on va guanyar per un sol delegat. Els congressos d'Extremadura tampoc van decantar la balança. En un acte a Santiago de Compostel·la, Rubalcaba va evitar valorar els resultats. Tocava ser conciliador: va fer una crida a la "unitat del partit" en "un projecte comú". La processó va per dins. El congrés serà molt ajustat.

stats