SUCCESSIÓ ALPSOE
Crònica 27/05/2011

Chacón es rendeix

Joan Rusiñol
3 min
Chacón es rendeix

MadridLa ministra de Defensa, Carme Chacón (Esplugues, 1971), no serà la candidata del PSOE a les generals de l'any que ve. Hi ha renunciat abans que comenci la partida. El lloc és per a Alfredo Pérez Rubalcaba (Solares, Cantàbria, 1951). En les últimes hores, els partidaris del vicepresident havien passat a l'atac de manera descarada i han acabat per doblegar les aspiracions de la dirigent del PSC, que dimarts encara havia demanat a Rodríguez Zapatero la infraestructura per poder concórrer a les primàries.

Fins fa 48 hores estava totalment decidida a plantar cara, però la dura ofensiva que van intensificar dimecres els rubalcabistes li ha fet llançar la tovallola. Amb la renúncia hi ha via lliure perquè torni a dirigir el partit la vella guàrdia felipista, els que van sortir derrotats del congrés de l'any 2000 contra Zapatero. Ara tenen el suport de la majoria de barons i dels guerristes.

"Els últims dies hem assistit a una escalada que posa en risc la unitat del partit, l'autoritat del president del govern i secretari general, la nostre imatge col·lectiva com a partit i fins i tot l'estabilitat del govern", va explicar ahir al migdia Chacón, en una compareixença inesperada a la seu de Ferraz. La posada en escena ho deia tot: vestida de negre, visiblement emocionada i dolguda, amb una intervenció molt mesurada i acompanyada, fora dels focus, per Marcelino Iglesias, el secretari d'organització del PSOE, amb posat seriós.

Candidata el 2016

Amb aquest tràngol, la ministra posa punt final a les aspiracions per ser la candidata el 2012, però manté ben obertes les del 2016. "Hi ha qui pensa que el futur es conquereix amb força, i és cert, però també amb generositat". El pas enrere que ha fet pot servir-li per agafar embranzida si, com sembla, Rubalcaba perd l'any que ve contra Mariano Rajoy. Amb aquesta retirada a temps, evita el cos a cos amb l'altre aspirant i la possibilitat de perdre les primàries però, sobretot, se situa a la pole per a l'inevitable relleu generacional: Rubalcaba farà 60 anys; Carme Chacón en té 40, l'edat de Felipe González quan va arribar a la Moncloa. Tots els dirigents, que fins ahir estaven enfrontats, van haver de sortir a agrair-li la "generositat" del gest per evitar la guerra interna.

Tot plegat demostra que dimecres va ser un dia clau en tota aquesta lluita fratricida aguditzada pels resultats del 22-M, molt més dolents del que la majoria del partit es podia imaginar. Hi ha molts nervis a les files socialistes, moltes persones que s'han quedat sense càrrec o que s'hi quedaran, i la militància ha pressionat els dirigents perquè apostin ara per un valor segur, el veterà vicepresident, per provar de recuperar com a mínim el vot tradicional del PSOE i salvar els mobles l'any que ve. Fins fa poc, hi havia la certesa que si Chacón feia un pas endavant, Rubalcaba s'ho pensaria dues vegades. El número 2 del govern espanyol no estava disposat a haver de fer campanya demanant el vot en unes primàries i els seus partidaris aspiraven a entronitzar-lo per decret.

Per això, durant les últimes hores, aquest sector, que se sabia majoritari i legitimat per la derrota del 22-M, va passar a l'atac i s'ho van jugar al tot o res: en contra de les primàries que pregonava Zapatero, ells apostaven per un congrés extraordinari que obligava el president espanyol a deixar la secretaria general i, per tant, a avançar les eleccions.

El missatge que Rubalcaba estava disposat a arribar fins al final era clar i, davant l'últimatum, Chacón va cedir i renunciar a una pretensió que tenia coll avall des de principis de febrer. Ahir al matí ho va comunicar per telèfon a Zapatero, que ho va acceptar. Més o menys a la mateixa hora, Rubalcaba es va reunir al Congrés amb José Bono. Després, Zapatero i el vicepresident van sortir junts de l'hemicicle. El dia abans havien fet mans i mànigues per no deixar-se veure plegats.

Avui el president espanyol es reunirà amb els secretaris regionals per analitzar la situació abans del comitè federal de demà, ara ja més clarificat. Tot apunta que s'obriran primàries amb un únic aspirant i que, a canvi, s'ajornarà la idea del congrés. Per assegurar que hi ha debat programàtic, es podria convocar una conferència política al juliol, sense tocar la direcció del PSOE.

Chacón serà al costat del candidat. I esperarà tanda.

stats