EL DEBAT INTERN DELS SOCIALISTES
Crònica 07/01/2012

Chacón s'emporta avui el PSC a Andalusia

Carme Chacón presenta avui a Almeria la seva candidatura a liderar el PSOE, i una comitiva del PSC es desplaçarà amb ella per fer-li costat. Reivindicarà l'Espanya plural i eludirà les referències a Zapatero.

Sara González
3 min
Chacón s'emporta avui el PSC a Andalusia

BARCELONASi Mahoma no va a la muntanya, la muntanya va a Mahoma. Sota aquesta consigna s'han mogut diversos dirigents del PSC que avui es desplaçaran fins a Olula del Río, Almeria, per fer costat a Carme Chacón en la presentació de la seva candidatura a la secretaria general del PSOE. Davant la carta de presentació d'Alfredo Pérez Rubalcaba, que s'aferra a un PSOE d'una sola veu i sense matisos territorials, l'exministra té clar que haurà de marcar un perfil propi i que la catalanitat que porta sota el braç l'obligarà a defensar l'Espanya plural. Si bé no pot renunciar als seus orígens, sí que s'esmerçarà a eludir el seu passat com a nineta dels ulls de José Luis Rodríguez Zapatero. "Només vol parlar de futur", diuen fonts pròximes a Chacón.

Per la dirigent del PSC, "la prioritat absoluta del PSOE" en aquests moments és Andalusia. Primer perquè és un dels últims bastions que conserven els socialistes i que els sondejos apunten que penja d'un fil de cara a les eleccions que la comunitat celebrarà al març, però també perquè, des del punt de vista estratègic, la federació andalusa aportarà el 25% del miler de delegats que participaran al congrés del febrer que haurà de decantar-se per ella o per Rubalcaba. A més, si s'ha decantat per Olula del Río és perquè hi manté un vincle emocional: és el poble on van néixer el seu pare i els seus avis paterns.

En tot cas, per espantar els fantasmes que apunten que Chacón vol evitar presentar-se a Catalunya, una comitiva del PSC desembarcarà avui en aquesta petita localitat andalusa. Hi haurà l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i el secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández. Tampoc hi faltarà l'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, com a representant de la ciutat natal de Chacón, així com altres alcaldes de la comarca del Baix Llobregat, que sempre li han fet costat.

Amb aquest equilibri escènic, l'exministra té clar que no serà fàcil demostrar -sobretot a alguns dels barons del seu propi partit- que la seva catalanitat no és cap inconvenient per liderar un partit espanyol. Però, a la vegada, haurà d'anar amb peus de plom per no ferir sensibilitats dins del mateix PSC, que en cap moment li ha retret que presenti la candidatura a Andalusia i que és, a hores d'ara, la federació que aposta més clarament en bloc per ella com a nova líder del PSOE. Val a dir que també compta amb el suport del president de la Junta d'Andalusia i secretari general del partit a la comunitat, José Antonio Griñán, un fet que li dóna certa força en aquesta federació.

Chacón vol girar full a la pitjor etapa dels socialistes, i per això en el seu discurs Zapatero quedarà guardat al bagul dels records. A diferència de Rubalcaba, que s'aferra al discurs felipista de l'Espanya nacional, l'exministra farà poques referències al passat i reivindicarà "un canvi de rumb" en el qual han de tenir cabuda les diferents sensibilitats territorials. Transmetrà la necessitat d'arromangar-se "des de ja" per aixecar el partit i defensarà una renovació del partit que ha de passar per "més participació dels militants, un lideratge col·legiat i un PSOE més obert a la societat".

Missatge per al cap de l'oposició

Chacón també llançarà un missatge a Rubalcaba. La dirigent del PSC advoca perquè els socialistes facin una oposició responsable però mantenint la fermesa davant del que considera que és una "estafa fiscal" del PP, que ha acabat apujant els impostos malgrat que en campanya electoral va dir que no ho faria. Mentre Chacón explica les línies mestres de la seva candidatura, Rubalcaba se la mirarà de reüll des de Valladolid, on es reunirà amb una plataforma de militants que li donen suport. L'exvicepresident va prometre fair play , però encara un llarg mes fins a la batalla de Sevilla.

stats