LA SUCCESSIÓ AL PSOE
Crònica 02/04/2011

Chacón no tindria la unanimitat del PSC

Pere Martí
3 min
Carme chacón amb josé Zaragoza en una executiva recent del psc El secretari d'organització del PSC manté una bona amistat amb la ministra de Defensa però alhora  és un ferm partidari d'Alfredo Pérez Rubalcaba com a successor de Zapatero. Els socialisters catalans volen evitar haver de fer aquest debat abans de les municipals.

BarcelonaEl PSC no està d'acord en qui ha de ser el successor de José Luis Rodríguez Zapatero, però el que sí que té clar és que l'actual president del govern espanyol ha d'esgotar la legislatura, per allunyar tant com pugui el debat successori de les eleccions municipals del 22 de maig. A la pràctica, els socialistes catalans estan immersos en dos debats successoris, el seu i el del PSOE. I les ordres de José Montilla, encara primer secretari, són que cap dels dos debats s'obri abans de les municipals. Però una cosa són els desitjos i l'altra la realitat.

El ritme dels dos debats és diferent, perquè Montilla pot controlar el del PSC, però no el del PSOE, que està completament desbocat i omple rius de tinta de la premsa madrilenya, tant la d'un bàndol com la de l'altre. La condició de catalana d'una de les suposades aspirants a succeir Zapatero, la ministra de Defensa, Carme Chacón, complica encara més el respecte al calendari fixat per Montilla.

De moment, Chacón no ha comunicat oficialment res al PSC, segons asseguren fonts de la seva direcció, però a Madrid tothom sap que s'està movent, sempre que la seva candidatura no s'hagi d'enfrontar a Alfredo Pérez Rubalcaba en unes primàries que tothom coincideix a assenyalar que perdria. Malgrat els atacs mediàtics que pateix, tot l'aparell del PSOE, les federacions del partit, l'executiva i bona part del govern estan a favor de l'actual vicepresident primer i ministre de l'Interior. En canvi, entre els suports de la ministra de Defensa hi ha el del mateix Zapatero i el de Felipe González, però poca cosa més.

El problema de Chacón no és al PSOE només, sinó també al PSC, on té molt difícil aconseguir la unanimitat a favor de la seva candidatura. En l'executiva de dilluns passat que va tenir lloc al carrer Nicaragua no va posar el tema damunt la taula, conscient que hauria disgustat Montilla i només hauria servit per complicar les coses. El que sí que va demanar és la màxima presència dels socialistes catalans en el comitè federal que el PSOE celebra avui, per si Zapatero obre el meló i s'obre discussió. L'objectiu de la delegació del PSC és precisament que no hi hagi discussió, que quedi ajornada.

Si Chacón finalment fes el pas, s'hauria de guanyar el suport del PSC i no ho té gens fàcil, com a mínim d'entrada. Tot i ser membre de l'executiva, la direcció està clarament dividida i Rubalcaba té forts suports a Catalunya, com el poderós secretari d'organització, José Zaragoza, sense que això li impedeixi mantenir una "bona amistat" amb l'actual ministra de Defensa, com s'encarrega de recordar ell mateix. Chacón probablement rebria el suport de la seva federació, la del Baix Llobregat, però en altres sectors toparia amb una oposició frontal. És el cas del sector catalanista del partit, que lidera Raimon Obiols, que s'hi oposa perquè la consideren poc creïble per presentar-la com la futura presidenta d'Espanya. Des d'aquest sector, es veu amb més bons ulls Rubalcaba, però sobretot volen que qualsevol decisió es prengui "amb transparència".

Líder mediàtica

Chacón és una de les dirigents més mediàtiques del PSC, té un alt grau de popularitat, però no té poder orgànic, no controla cap federació territorial. Si acaba obtenint el suport del PSC serà perquè l'aparell ho decidirà. Però l'aparell continua fidel al que ja va decidir abans de Nadal, que és que el debat successori no ha d'interferir en les municipals. Aquest missatge ha arribat a Zapatero a través de diversos interlocutors, com Jordi Hereu aquest dilluns en la seva reunió a la Moncloa. Uns dies abans, Miquel Iceta va advertir al PSOE que "en unes primàries, el PSC no vota en bloc, sinó que voten els militants". Per si a algú se li havia acudit convocar primàries abans del 22-M.

stats