MOVIMENTS SOCIALS
Crònica 24/05/2011

La Champions amenaça l'acampada dels indignats

La celebració dissabte de la final de la Champions amenaça la continuïtat de l'acampada d'indignats de la plaça de Catalunya de Barcelona. El desallotjament -forçós o pactat- ha guanyat força.

Carles Arbolï / Marta Bausells
2 min
Els indignats demanen donacions per allargar l'acampada a la plaça de Catalunya. Ahir a la tarda protestaven unes 200 persones.

BARCELONA.La concentració d'indignats a la plaça de Catalunya de Barcelona s'ha convertit en un maldecap per a l'Ajuntament. Més enllà de la tolerància pactada durant el cap de setmana electoral, l'amenaça ara és la celebració, dissabte al vespre, de la final de la Champions a Wembley, entre el Barça i el Manchester United. La plaça de Catalunya és el punt que s'havia acordat, setmanes enrere, per a la festa de celebració en cas de victòria, i TV3 a la final de Roma del 2009 ja va fer un programa especial des d'un estudi mòbil.

Però, què passarà dissabte? Ningú ho sap. Televisió de Catalunya no ha anunciat res oficialment i fonts del canal deien ahir que encara no en tenien cap tipus d'informació. Tampoc l'Ajuntament de Barcelona va ser capaç d'explicar si hi havia prevista algun tipus de celebració o ocupació de la plaça de Catalunya per dissabte a la nit. Ni tan sols el departament d'Interior tenia constància de res, més enllà del dispositiu de seguretat que s'organitza sempre les nits de possibles celebracions futbolístiques.

Però el cert és que qualsevol activitat en aquest espai seria incompatible amb el manteniment de l'acampada. És per això que els mateixos indignats, que volen mantenir la protesta com a mínim durant tota una setmana més, debatien ahir possibles accions per evitar el desmantellament de la concentració. Pol, un dels responsables de la comissió de continguts, explicava ahir que l'acampada es volia desvincular del partit de futbol, i a l'assemblea que es feia ahir a la nit es debatia precisament sobre aquesta qüestió. Es van plantejar mesures com una asseguda silenciosa o fer un cordó humà que envolti la plaça per protegir-la. El que ha quedat pràcticament descartat és que els indignats marxin de la plaça durant el partit de futbol per tornar-hi hores més tard, ja que es considera que "desvirtuaria el moviment".

El futur alcalde es mulla

El candidat de CiU i futur alcalde de Barcelona, Xavier Trias, confia que abans de la constitució del nou ajuntament -el proper 11 de juny- ja s'haurà dissolt la protesta i, en aquest sentit, va oferir el seu suport a l'encara alcalde, Jordi Hereu, "per a qualsevol decisió que s'hagi de prendre". "Seria bo que això tingués una solució abans de l'11 de juny", va dir Trias. El cap de llista de la federació nacionalista va explicar que representants de la seva formació política intentaran contactar amb els acampats per pactar una solució i facilitar el desallotjament de la plaça de Catalunya. Xavier Trias admet, però, que obrir un procés de negociació serà difícil, ja que, com que és un moviment espontani, "no se sap qui mana allà".

Tant l'Ajuntament de Barcelona com la Generalitat confien que, amb el pas dels dies i una vegada celebrades les eleccions municipals, la mobilització vagi perdent força. A la Puerta del Sol, a Madrid, es manté l'acampada, més participativa que la de Barcelona. En molts municipis, sobretot els més petits, també s'han aixecat els campaments.

stats