POLÈMICA A FRANÇA
Crònica 09/06/2011

Chirac revela que no va fer primer ministre Sarkozy per impetuós

Marc Vidal
2 min
L'expresident francès, Jacques Chirac, en una imatge presa dilluns a París.

BARCELONA.L'expresident francès Jacques Chirac descriu el seu successor, Nicolas Sarkozy, com un home "nerviós, impetuós, que no dubta de res i, sobretot, que no dubta de si mateix". Ho fa en la segona entrega de les seves memòries, que es posaran a la venda a França la setmana que ve.

L'expresident Chirac relata en aquest llarg escrit com, en el moment de decidir si nomenava Nicolas Sarkozy com a primer ministre del seu govern –són del mateix partit, la UMP–, va témer que fos massa autònom, que disputés la seva autoritat, que tot plegat s'acabés convertint en una "desagradable cohabitació" –com es coneix a França que partits d'ideologia diferent coincideixin en la presidència i en el govern.

Ni harmonia, ni confiança

Amb tots aquests arguments, Jacques Chirac justifica que no optés per Nicolas Sarkozy com a cap de govern durant el seu mandat presidencial. "Jo volia un primer ministre amb el qual em sentís en completa harmonia i en qui pogués confiar totalment", diu Chirac. "Hi ha massa zones d'ombra i malentesos entre Nicolas Sarkozy i jo perquè aquestes condicions es complissin", conclou l'expresident.

Chirac retreu amb duresa a Sarkozy que, en el moment del relleu entre tots dos a l'Elisi, l'actual president no tingués ni una paraula d'agraïment pel suport que va donar a la seva candidatura durant la campanya del 2007. "Vaig quedar tocat en el fons de la meva ànima, i vaig saber des d'aleshores a què atenir-me", diu Chirac de Sarkozy.

Chirac també admet en les memòries que sempre ha sospitat que Nicolas Sarkozy va instigar la sortida a la llum pública, en plena campanya de les eleccions presidencials del 1995, de l'afer d'una plusvàlua milionària cobrada per la seva dona. "Mai no he tingut la prova que l'afer l'escampés el ministre del Pressupost [Sarkozy], com en deien. Però no es pot desvincular de la campanya presidencial", diu.

stats