PACTE FISCAL
Crònica 26/10/2011

CiU i ERC encarrilen el concert

Les conclusions dels grups a la comissió del concert econòmic perfilen un fàcil acord entre CiU i ERC. Tot i això, intentaran eixamplar el consens primer amb ICV i, ja amb Rajoy a la Moncloa, amb el PSC.

R. Tugas / P. Martí
2 min

Barcelona.Poques sorpreses en les conclusions que cada partit va presentar ahir sobre els treballs de la comissió del concert econòmic. El guió no ha canviat gaire des del debat de política general de fa un mes, en què CiU i ERC van presentar una resolució que perfilava la seva proposta de nou pacte fiscal. Llavors, ICV-EUiA va votar la majoria del text -rebutjant només la falta de solidaritat prevista amb la resta de l'Estat- i el PSC i el PP s'hi van oposar. És la diferència entre els que volen trencar amb el model fiscal comú, els que el volen preservar i els ecosocialistes, que comparteixen el fons del concert però volen marcar perfil i no alinear-se amb el Govern.

De fet, les conclusions de CiU i ERC són pràcticament idèntiques, només els separa la demanda dels republicans de fer un referèndum previ a la negociació amb Madrid per reforçar la posició catalana. Les dues formacions afirmen que el concert econòmic és una proposta constitucional que es podria impulsar aprovant una clàusula a la Lofca que exclogués Catalunya del règim fiscal comú i establís un model de negociació bilateral amb l'Estat. El següent pas seria l'aprovació d'una llei estatal que cedís a Catalunya les competències en gestió, recaptació, liquidació, inspecció i capacitat normativa dels impostos catalans. Fins i tot els dos partits coincideixen a constituir en un mes un grup de treball per establir la base de càlcul per delimitar la quota a pagar a l'Estat.

Aquesta quantitat incorporaria el pagament dels serveis comuns amb Madrid i una contribució a la solidaritat interterritorial. Aquest segon element és una novetat respecte al debat de política general que els acosta a ICV-EUiA. Els ecosocialistes, que en privat valoren el gest, encara lliguen el suport al concert a incrementar la pressió fiscal i a referendar les retallades del Govern en paral·lel a la possible consulta prèvia del pacte fiscal. De cara a divendres, quan la comissió votarà les conclusions, CiU i ERC esperen sumar-los a l'acord.

PSC i PP, amb el model actual

Qui previsiblement se'n quedarà fora seran el PSC i el PP. Els dos partits també reclamen un millor finançament per a Catalunya, però defensen que per blindar un sistema basat en el concert caldria reformar la Constitució i l'Estatut. Les seves propostes passen per millorar els recursos mantenint el model actual, tot i que el PSC detallarà dijous la seva aposta, el "pacte fiscal federal". Malgrat tot, passat el 20-N, si Mariano Rajoy governa a la Moncloa, CiU i ERC esperen que els socialistes s'afegeixin a la pressió a Madrid pel concert.

El Govern es va mostrar esperançat d'arribar a un consens. Si no l'assoleix divendres, el seu portaveu, Francesc Homs, va obrir la porta a ajornar el ple del Parlament que ha d'aprovar el pacte fiscal a principis del 2012. Amb tot, va avisar que la fórmula ja té "majoria absoluta", en referència a CiU, ERC i ICV, i el que és més important, "la unanimitat ciutadana". Fins i tot es va mostrar obert a estudiar la possibilitat de fer un referèndum abans de negociar-la amb Madrid. El que va rebutjar taxativament és l'argument del PSC que Catalunya no pot tenir concert llevat que Euskadi i Navarra aportin més a l'Estat. "El que no farem és plantejar coses que van en detriment d'altres", va explicar, referint-se al concert basc i navarrès.

stats