LA MALA SALUT DE LES FINANCES PÚBLIQUES
Crònica 11/08/2011

CiU culpa ERC de l'elevat deute de la Diputació de Lleida

Marc Colomer
2 min
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, amb el seu predecessor, Jaume Gilabert.

Barcelona.Un mes després de prendre possessió del càrrec, el nou president de la Diputació de Lleida i alcalde de Fondarella, Joan Reñé (CiU), va qüestionar ahir la gestió de l'anterior govern provincial, capitanejat per ERC gràcies a un pacte amb el PSC. Reñé va atribuir al govern de Jaume Gilabert haver deixat la institució amb un deute viu d'un 135%, una xifra que duplica el límit legal. "Allargar més el braç que la màniga no ha donat mai bons resultats", va assegurar ahir a Efe el president de la Diputació, que va recordar que CiU havia deixat el 2006 un deute d'un 95%. El deute de la Diputació s'ha situat en 115 milions d'euros.

Però cal tenir en compte que aquest deute inclou els 26 milions que l'Estat reclama de la liquidació del pressupost del 2009, i 6 milions encara pendents de tornar de la liquidació del pressupost del 2008. "Cadascú que tregui les conclusions que cregui sobre la gestió del govern anterior, però crec que no és gaire positiva", va etzibar.

Gilabert ho atribueix a l'Estat

Davant les acusacions de Reñé, l'expresident de la Diputació, Jaume Gilabert (ERC), que manté l'acta de diputat provincial, va argumentar ahir en declaracions a l'ARA que l'augment del deute no es pot atribuir en cap cas a la gestió de l'anterior govern, sinó a la "mala previsió" de l'Estat a l'hora de calcular uns ingressos sobredimensionats. És més, Gilabert va assegurar que si no fos pels diners que l'Estat va transferir a la Diputació i que ara reclama, el deute de l'administració provincial hauria estat inferior que el que havia deixat CiU el 2006.

Reñé va assegurar que pensa retallar un 5% el sou dels diputats i reduir un 20% el nombre de càrrecs de confiança per estalviar un milió anual. A més, canviarà els criteris de repartiment de les ajudes per deixar de banda les inversions en obres i destinar-los a assistir els ajuntaments per fer front a despeses corrents i a les despeses que assumeixen per cobrir competències que no els són pròpies.

stats