ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 18/11/2011

CiU avisa que el PP anirà contra els interessos de Catalunya

La majoria absoluta del PP és inevitable i CiU pensa a contrarestar-la assolint la victòria aquest diumenge. Per això carrega contra el PP pel flanc nacional i per les negres perspectives econòmiques.

Oriol March
2 min
CiU avisa que el PP anirà contra els interessos de Catalunya

TARRAGONA."Jo ja sé què és suportar una majoria absoluta del PP", va recordar, amb pesar, l'ara alcalde Barcelona, Xavier Trias, dissabte passat. La frase de Trias, que va ser cap de files dels nacionalistes a Madrid durant la segona legislatura d'Aznar, resumeix la por de la federació a l'onada blava que inundarà Espanya aquest diumenge. Dimecres, Mariano Rajoy, candidat del PP, va entonar el seu particular "apoyaré" a Catalunya, però CiU, escaldada pel període 2000-2004, va arrufar el nas. "El dia després de les eleccions tornaran a fotre'ns", va exclamar el candidat de la federació a les eleccions, Josep A. Duran i Lleida des de Tarragona, on ahir va tancar la campanya dels nacionalistes en aquesta demarcació.

També escaldada pel ja mític "apoyaré" que José Luis Rodríguez Zapatero va pronunciar en referència a l'Estatut de Catalunya, CiU veu amb recel qualsevol paraula amable dels dos grans partits espanyols. I encara més en un context d'inevitable majoria absoluta d'un PP que, segons va denunciar el president de la Generalitat, Artur Mas, es traurà ràpidament la careta. "Hem de saber que la cabra tira al monte i que tornaran a anar contra els interessos de Catalunya", va alertar. Mas i Duran, per aquest motiu, criden des de diumenge a travar una "resistència nacional" que implica assolir una victòria inèdita el 20-N.

Però no només des de la perspectiva catalana el candidat veu negativa la majoria absoluta del PP. També des de l'econòmica. Duran va vincular l'escalada de la prima de risc espanyola amb el previsible resultat de diumenge. "Rajoy no genera confiança perquè al llarg dels últims tres anys ha tingut una actitud irresponsable; només tenia en ment guanyar les eleccions", va denunciar el cap de files de CiU a Madrid, molest pel "menyspreu" que ha demostrat el candidat del PP cap al pacte fiscal.

Ampliant el focus, el missatge de Duran també s'entén pel lloc on va ser llançat. A Tarragona les enquestes dibuixen un triple empat entre CiU, PSC i PP -2 diputats cadascun- i serà demarcació clau el 20-N.

Polèmica interna

Al matí, Duran va topar amb Jordi Pujol per la proposta de govern de concentració que ha defensat el candidat en aquesta campanya. "Quan un té majoria absoluta, ha de ser ell, i només ell, qui afronti la situació econòmica", va argumentar dimecres Pujol. Paraules que no va pair gens bé Duran, que ahir no es va poder estar de dir que és "empipador" que hi hagi persones "que ajudin però que diguin coses diferents del candidat, especialment quan el candidat les diu perquè s'han parlat en el si de la federació", va advertir a Catalunya Ràdio.

Molest, Duran va assegurar que no discutiria amb l'expresident de la Generalitat. "No és el meu adversari, teòricament m'ha d'ajudar", va lamentar. Ara bé: el candidat es va desdir de les seves declaracions només dues hores després.

Un altre focus de polèmica va arribar amb un tuit de Santi Vila. Dimecres Duran va mostrar-se preocupat perquè en algunes comarques hi hagi "més Mohameds que Jordis". Vila es va mostrar orgullós de "tots els Mohameds que s'integren i respecten els valors del país".

stats