EL DEBAT SOBIRANISTA
Crònica 09/02/2011

CiU i PSC votaran junts contra la independència

CiU vol treure's de sobre, com més aviat millor, les qüestions que poden suposar un llast per al Govern. Ahir va permetre que el debat independentista arribi al Parlament, tot i que hi votarà en contra.

Sara González
3 min
Solidaritat va registrar la seva proposició de llei de declaració de la independència la setmana passada.

BarcelonaEl Govern d'Artur Mas, en una acrobàcia per evitar que la qüestió sobiranista sigui la seva gota malaia durant tota la legislatura, va permetre ahir amb el seu vot favorable a la mesa portar al ple del Parlament la proposició de llei de declaració de la independència que Solidaritat va presentar la setmana passada. CiU ho té clar: hi votarà en contra aferrant-se al discurs de l'ara no toca. L'objectiu d'admetre a tràmit la iniciativa és desfer-se, com més aviat millor, de la pedra a la sabata que pot suposar per a l'executiu qualsevol iniciativa sobiranista que l'obligui a mullar-se, com les consultes o la proposició de llei de SI. El seu vot negatiu s'unirà al del PSC, PP i Ciutadans per tombar la proposta.

"Res aturarà el compromís que té el Govern en la transició catalana cap al dret a decidir", va dir ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs. Però, per evitar possibles malentesos, es va afanyar a afegir que l'advertència anava tant per als que "no es volen moure" - en referència a PP i PSC- com per a aquells que "volen córrer per raons electorals", en al·lusió al partit que lidera Joan Laporta. Amb aquests arguments, CiU pretén seguir navegant en la indefinició, tot i que Solidaritat adverteix que no l'hi posarà fàcil.

"Encetarem una campanya de mobilització social. Ja veurem què fa CiU quan les seves pròpies bases li recordin què volen", va assegurar ahir el diputat de Solidaritat Uriel Bertran, que va recordar que en tan sols 24 hores els membres de la mesa havien rebut 5.000 correus electrònics perquè la proposició de llei fos admesa a tràmit. A més, el debat podria arribar al Parlament al març o l'abril, en un context de plena efervescència de la consulta independentista de Barcelona, que se celebrarà el 10 d'abril.

Caldrà veure, doncs, si el Govern d'Artur Mas podrà escapar-se il·lès d'aquesta olla a pressió en què es podria trobar immers. Queda clar, però, que un sector de la militància de Convergència no combregarà amb el vot en contra, amb la qual cosa la jugada podria acabar tenint un efecte bumerang. Tot i això, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, va treure pit i va assegurar que, a diferència dels socialistes i els populars, a la seva formació no li fa por el debat. Va precisar que el sí de la mesa a trametre la iniciativa respon a una qüestió de forma i no de contingut. CiU també s'empara en el seu programa electoral i insisteixen que hi figurava el dret a decidir en infrastructures i finançament, i no en l'autodeterminació.

La fi de la proposta estrella

Sigui com sigui, que el debat arribi al Parlament és considerat com una victòria per un partit que només compta amb quatre diputats. Tot i això, Solidaritat corre el perill de cremar ja al principi de la legislatura la seva proposta estrella si, tal com es preveu ara per ara, no prospera. Però l'efecte en els seus adversaris serà clarament visible. ERC no tindrà més remei que anar a remolc del partit de Laporta -Joan Puigcercós ja ha anunciat que votaran a favor de la iniciativa- i CiU s'enfrontarà a una situació d'incomoditat.

Com era previsible, PP i Ciutadans van posar el crit al cel. La líder popular, Alícia Sánchez-Camacho, va acusar al Govern de seguir "l'agenda marcada per Joan Laporta" mentre que Ciutadans va amenaçar amb recórrer als tribunals la decisió de la mesa. Fins i tot el PSC va titllar "d'il·legalitat absoluta" la iniciativa, mentre que ICV es va mostrar prudent i prefereix estudiar possibles esmenes. El galliner està ja esvalotat.

stats