ELS PACTES MUNICIPALS
Crònica 10/06/2011

CiU de Tarragona claudica i cedeix l'alcaldia a Ballesteros

Artur Mas ha aconseguit finalment que Victòria Forns renuncïi a pactar amb el PP, cosa que hauria visualitzat una excessiva entesa entre populars i convergents després de Badalona.

Dani Revenga
3 min
José Félix Ballesteros va celebrar efusivament que finalment podrà revalidar l'alcaldia de Barcelona.

Barcelona.Josep Fèlix Ballesteros serà l'alcalde de Tarragona els propers 4 anys després de tres setmanes d'incertesa en les quals en molts moments es donava pràcticament per fet el pacte entre CiU i el PP, que hauria deixat el PSC a l'oposició. Els socialistes havien estat, de llarg, la força més votada, amb 12 regidors, però quedaven en mans de CiU i PP, que amb 7 regidors cadascun sumaven majoria absoluta. Les portes del govern se li obrien ahir a la tarda a Ballesteros quan Victòria Forns, l'alcaldable de CiU, anunciava que finalment no hi hauria cap acord amb el PP. La decisió de Forns arriba tres dies després que l'executiva nacional de CiU, en boca d'Oriol Pujol, fixés com a norma general per a tot Catalunya deixar governar les forces més votades. Un posicionament que va aixecar ampolles a l'estructura de CiU a Tarragona, on el pacte de govern amb el PP ja estava coll avall.

El mateix Oriol Pujol va haver d'enfrontar-se dilluns passat als retrets de l'assemblea local de Tarragona, a què havia acudit per explicar que la cúpula de CiU no veia amb bons ulls un pacte amb els populars a la ciutat. Poques hores després, l'endemà d'aquesta tensa assemblea, Victòria Forns compareixia públicament per mantenir que les negociacions amb el PP estaven "molt avançades" i per defensar aquesta opció com la millor, mentre que fonts del PP explicaven que el pacte estava tancat amb un repartiment equitatiu dels càrrecs i de l'alcaldia: dos anys per a Alejandro Fernàndez, alcaldable popular, i dos per a Victòria Forns. L'acord, segons les mateixes fonts populars, només estava pendent de la direcció de CiU.

Una versió molt diferent a la que va explicar ahir l'alcaldable nacionalista. Segons Forns, "el pacte amb el PP no es trenca perquè mai es va arribar a una entesa". Forns no va concretar els motius de la falta d'acord, però des del Partit Popular s'havia explicat en els últims dies que, en la recta final de les negociacions, CiU demanava tres anys d'alcaldia per a ells i només un per al PP, una opció que els populars consideraven inacceptable, argumentant l'empat a set regidors entre totes dues formacions. Tot i això, Forns explica: "No em sento desautoritzada perquè hem explicat en tot moment els nostres passos al partit i la decisió s'ha pres en clau tarragonina". Forns assegura: "No estàvem disposats a governar a qualsevol preu. El repartiment equitatiu amb el PP no era la millor fórmula per a Tarragona". Forns considera que les bases locals de CiU no se li posaran en contra: "M'han fet confiança i em respecten". CiU se'n va, doncs, a l'oposició, un paper que faran "de manera proactiva".

Ballesteros té ara el repte de governar amb l'obligació de pactar amb els partits que li disputaven l'alcaldia (a l'única regidora d'ICV se li augura un paper testimonial). El que aquest dissabte serà reelegit com a alcalde de Tarragona reconeixia que està "mentalitzat per governar amb humilitat, generositat i consens". Però Ballesteros manté que serà un govern fort: "En política la fortalesa no la dóna només l'aritmètica, sinò també l'actitud, i la nostra és de diàleg". En els últims dies s'havia especulat que, si CiU finalment no es decantava pel PP, els nacionalistes posarien condicions al PSC per tal de marcar la seva agenda política. Sobre aquest extrem, Ballesteros va afirmar que "no hi haurà concessions, però sí voluntat d'arribar a grans acords".

La situació adversa que haurà d'afrontar el seu govern, però, no s'acaba a la sala de plens del consistori. Des d'un punt de vista institucional, l'Ajuntament de Tarragona es queda aïllat en un territori dominat per CiU, que controla el Consell Comarcal i la Diputació. Tampoc tindrà un govern amic a la Generalitat, i les enquestes apunten que deixarà de tenir-lo d'aquí un any a Madrid. Precisament el contrari que el seu gran rival territorial, la ciutat de Reus, que dissabte encetarà una nova etapa de la seva història amb una coalició de CiU i PP.

stats