ELECCIONS MUNICIPALS
Crònica 20/04/2011

CiU aprofita el 28-N per fer rècord de llistes

La federació nacionalista, un cop a la Generalitat, fa temps que té entre cella i cella augmentar el seu poder municipal. Un àmbit en què vol destronar l'amo i senyor, el PSC, el proper 22 de maig.

Oriol March
2 min
Presentació de les llistes Els dos directors de campanya de CiU, Lluís Corominas (CDC, al faristol) i Benet Maimí (Unió), van presentar ahir les dades de les llistes que presentarà la federació nacionalista a les properes eleccions municipals.

Barcelona.Dalt de la cresta de l'onada del 28-N, CiU no vol deixar passar l'oportunitat d'obrir forat respecte als seus adversaris en les properes eleccions municipals que se celebraran el 22 de maig. Les seves armes per fer-ho són les 911 llistes que concorreran als comicis, la xifra més alta de candidatures que cap partit ha presentat mai en unes eleccions locals. La mateixa federació és qui posseïa l'anterior rècord, fixat en les 905 candidatures de l'any 1999. Enrere queda, doncs, el sotrac de les eleccions de fa quatre anys, en què CiU només va ser capaç de presentar 884 llistes.

"L'increment no és perquè haguem tornat al Govern, sinó per la feina ben feta en aquests últims anys d'oposició", va insistir ahir Lluís Corominas, director de la campanya municipal de CiU per part de CDC. A ningú se li escapa, però, que la dinàmica guanyadora de CiU encetada amb les eleccions nacionals ha facilitat la feina a la federació. La tasca dels ajuntaments sempre és més fàcil amb un govern amic a la Generalitat.

Menys tensions públiques

Almenys de cara a la galeria, tot indica que entre CDC i Unió no hi ha hagut tensions com les registrades el 1999, un any en què es va tancar el pacte municipal entre amenaces que seria l'últim de la federació. Una manca de tensions públiques -amb l'excepció sonada del número 2 de Barcelona, que finalment ha recaigut en Joaquim Forn, de CDC, i no pas en Sònia Recasens, d'Unió- que també reflecteix l'ambient de pax romana -si més no aparent- existent a les cúpules dels dos partits, fruit d'haver arribat al Govern després de passar set anys a l'oposició.

Malgrat aquesta bon clima general, hi ha hagut, com és habitual en el si de la federació, problemes per tenir contentes les dues parts. És per això que, en una desena de municipis, tal com va admetre Corominas, registraran casos en què regidors de CDC o d'Unió que, per separat, integraran altres candidatures diferents a la unitària de la federació. El director de campanya de CiU va insistir, però, que en tots aquests municipis en què hi ha hagut conflictes com aquest hi ha llista sota el paraigua de CiU. "El tamany del problema acostuma a ser proporcionalment invers al tamany del poble en qüestió", comentava Benet Maimí, encarregat de la campanya municipal per part d'Unió.

Estocada al PSC

La federació nacionalista té clar que un panorama com l'actual, amb el PSC immers en el procés precongressual que li pot passar factura a les municipals, potser no es repeteix mai. És per això que ha assenyalat al mapa alguns bastions del PSC -Barcelona, Girona, Terrassa i Vilanova, per exemple- amb la vista posada a arrabassar-los als socialistes.

El 2007, CiU va aconseguir 817 regidors més que els socialistes, però aquests els van superar per més de 200.000 vots. Uns sufragis que ara la federació no vol ni sentir a parlar de deixar escapar.

stats