LA PUGNA PEL FONS DE COMPETITIVITAT
Crònica 10/05/2011

CiU arracona el PSC al Congrés pel finançament

El PSC torna a estar, en la votació de la moció que reivindica el fons de competitivitat, entre l'espasa i la paret. Hi votarà en contra, com el PSOE, i caurà així en el parany de CiU per treure'n rèdit electoral.

S. González / J. Rusiñol
3 min
CiU arracona el PSC al Congrés pel finançament

Barcelona.Un cop més entre l'espasa i la paret. El PSC torna avui, per enèsima vegada, a pagar el cost de no voler-se desmarcar del PSOE i, per tant, de caure en el parany que més interessa CiU per poder-ne treure rèdit electoral. Els 25 socialistes catalans del Congrés votaran avui, a diferència de com ho van fer al Senat en una moció de l'Entesa, en contra de la presentada per CiU per reivindicar els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat. Aquesta vegada, a més, ho faran sols, ja que fins i tot el PP de Mariano Rajoy se sumarà a la iniciativa.

Les negociacions de les últimes hores amb el PSOE han resultat infructuoses, ja que CiU insisteix en el compromís de rebre els fons aquest 2011. Malgrat tot, el resultat de la votació serà molt ajustat, perquè el sentit del vot del PNB, que pot decantar la balança, no se sabrà fins avui mateix.

El panorama és el que més interessa CiU i espanta el PSC: els socialistes catalans votant al costat del Govern espanyol, que nega uns diners que entenen que Catalunya hauria de cobrar enguany. Ahir a la tarda, el PSOE va subscriure l'esmena presentada pel PSC, en la qual demana que es convoquin "els mecanismes bilaterals de negociació Estat-comunitats autònomes per acordar la concreció i l'aplicació dels compromisos", però no estableix que l'Estat espanyol hagi de pagar durant el 2011, com exigeixen la resta dels partits catalans. El secretari d'Organització del PSOE, Marcelino Iglesias, va explicar ahir que el seu partit mantenia contactes tant amb CiU com amb el PSC per tractar sobre la votació i ja va avançar que el seu grup defensarà al Congrés "la línia que marca la llei". En tot cas, la qüestió no es va abordar a l'executiva federal a Ferraz.

"Ells -el PSC- parlen molt de les finances de Catalunya; doncs demà és un bon moment per actuar", va afirmar el secretari general de CiU i portaveu al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que, burxant en la dicotomia entre defensar un posicionament propi o anar de la mà del PSOE, va instar els socialistes a passar de les "paraules buides" als fets. Quant a l'acceptació de l'esmena, la porta està pràcticament tancada. "Si afegeixen alguna cosa, sempre i quan no sigui entretenir el personal i pensar a ajornar la decisió de l'Estat, nosaltres hi estarem a favor", va etzibar Duran, sabedor que els diputats del PSC no han aconseguit fer canviar d'opinió el PSOE.

El tacticisme electoral

El PSC no es va estar de denunciar el que consideren pur tacticisme. El diputat Daniel Fernández va dir que el seu partit està "obert al diàleg amb CiU", però que declaracions com les del líder d'Unió apunten directament a una clara voluntat de "confrontació" més que d'entesa. Tot plegat no beneficia gens un PSC ja debilitat per la debacle electoral del 28-N, que defuig els seus grans líders i que es juga a les municipals un dels seus últims baluards: el poder municipal. La pressió és màxima. Els seus exsocis del tripartit li reclamen que defensi els interessos de Catalunya, mentre que el PP els menysté i els retreu que "no tenen cap força" a Madrid.

La situació, però, podria ser molt pitjor si avui la moció s'aprova. Els sis diputats del PNB -partit que es va abstenir al Senat- es reuneixen aquest matí per decidir el sentit del seu vot. Hauran de triar si s'alineen amb el PSOE ara que hi ha bona sintonia per la legalització de Bildu o si segueix fidels a la reciprocitat que tenen amb CiU en la votació de propostes en matèria econòmica.

Votació subjecta a absències

En tot cas, encara que els nacionalistes bascos es decantessin pel sí a la moció, els seus 6 diputats sumats als 10 de CiU, els 5 d'ERC-ICV-IU i els 154 del PP arriben a la majoria (175) del Congrés pels pèls. Però, en plena campanya electoral, es preveu un ple amb moltes absències, així que l'aprovació o no de la moció també dependrà de l'índex d'assistència a la cambra baixa. També caldrà veure què fan Coalició Canària i Nafarroa Bai.

Però encara que la moció s'aprovi, CiU es manté "escèptica" de poder rebre els 1.450 milions d'euros del fons, que l'Estat -i fonts del tripartit també ho admeten- sosté que són menys. "L'infern i el purgatori estan plens de mocions incomplertes", va concloure Duran.

stats