Crònica 07/06/2011

CiU avorta el pacte ja tancat amb el PP a Tarragona

Si no hi ha un moviment d'última hora, el PSC governarà en minoria a Tarragona després que la direcció nacional de CiU va recomanar deixar governar als ajuntaments les forces més votades.

Dani Revenga
2 min
Alejandro Fernández, líder del PP de Tarragona, que va obtenir set regidors.

Tarragona.Les executives locals de CiU i el PP a Tarragona ja havien arribat a un acord per governar plegats durant els pròxims 4 anys. Segons fonts properes a les negociacions, el pacte preveia el repartiment de l'alcaldia: els dos primers anys per al popular Alejandro Fernández i els altres dos per a la convergent Victòria Forns. Però la direcció nacional de CiU no hauria acceptat donar suport a un alcalde del PP en una capital de demarcació catalana. Aquest posicionament va quedar ahir inclòs en l'estratègia general de pactes de CiU anunciada per Oriol Pujol de permetre les alcaldies de les forces més votades. Els socialistes van obtenir dotze regidors mentre que CiU i PP en van aconseguir set cadascun, una aritmètica que els obria la possibilitat de governar amb majoria absoluta si pactaven.

Tot i la postura de CiU a nivell nacional, l'executiva local del partit encara no confirmava ahir a la nit que no hi hauria pacte amb el PP i assegurava que quedaven opcions obertes. En els últims dies, la direcció convergent tarragonina hauria fet un últim intent d'arribar a un pacte amb els populars que fos més de més bon pair per a la direcció del partit. Però aquesta proposta eliminava la fórmula de concedir dos anys d'alcaldia a Alejandro Fernández, un plantejament que el PP va considerar "innegociable". El posicionament definitiu de l'executiva local de CiU quedarà fixada, presumiblement, en una roda de premsa que oferirà aquest matí l'alcaldable Victòria Forns.

Per la seva banda, el gran beneficiat per aquest pacte impossible, Josep Fèlix Ballesteros, reconeixia ahir a la tarda que veia "més propera" la possibilitat de governar en minoria. Tot i això, va assegurar que els contactes continuaven i que, per tant, "les opcions encara estaven obertes". Ballesteros, però, es va mostrar partidari que tot es resolgués com a màxim demà "pel bé de la ciutat".

Ballesteros va reconèixer que si CiU permetia el seu govern en minoria podria acceptar algunes de les peticions que els nacionalistes els han demanat en els contactes dels últims dies. Alguna d'aquestes peticions seria la reducció de regidories i de càrrecs de confiança i la fusió d'empreses municipals per implantar una filosofia d'austeritat al consistori.

stats