ELECCIONS 22-M
Crònica 01/04/2011

CiU no es compromet a respectar la llista més votada

Convergència i Unió no descarta que a l'Àrea Metropolitana pagui al PSC amb la mateixa moneda que el tripartit va fer servir per desbancar-lo de la Generalitat. La precampanya del 22-M s'anima.

Albert Balanzà
2 min
Els secretaris d'organització d'Unió i CDC, Benet Maymí i Lluís Maria Corominas, observats pels candidats de Berga i Valls.

Barcelona."Si la resta de partits polítics s'hi comprometessin [a respectar la llista més votada], nosaltres seríem els primers a respectar-ho. O serveix per a tots els casos o no serveix". Amb aquestes paraules, el director de campanya de CiU en les eleccions municipals del 22 de maig i secretari d'organització de CDC, Lluís Maria Corominas, va donar per oberta ahir la veda de combinacions que es poden donar després dels comicis locals a molts ajuntaments i va trencar molt aviat una de les regles d'or que quasi mai s'arriben a respectar entre els partits. Corominas va donar l'ordre davant d'una desena de caps de llista i alcaldes de CiU en la presentació d'un decàleg que no estalvia paraules com transparència o unitat .

A Barcelona, on Xavier Trias té tots els números de quedar en primera posició, tant el 2007 com en aquesta precampanya CiU ha demanat reiteradament a Jordi Hereu si està disposat a acceptar que sigui alcalde el cap de la llista més votada. L'última petició de Trias a Hereu va tenir lloc durant les celebracions de la diada de Santa Eulàlia. No es veu igual aquesta qüestió des de la federació nacionalista a l'Àrea Metropolitana, on el PSC domina encara en comarques com el Baix Llobregat o el Vallès i on CiU es veu amb cor aquest 2011 d'establir pactes per desbancar la força més votada més enllà dels experiments puntuals de Corbera de Llobregat ara fa quatre anys. "És una qüestió d'higiene democràtica", va argumentar ahir Benet Maymí, secretari d'organització d'Unió.

De tota manera, tenint en compte l'embranzida que els resultats del 28 de novembre van suposar per a CiU en aquests territoris hostils (l'Hospitalet, 20%; Sant Adrià de Besòs, 25%), la federació nacionalista no descarta que el PSC almenys perdi la majoria i es puguin obtenir noves combinacions de govern en alguns ajuntaments. Més clar es veu el sorpasso a Terrassa o Mataró, que ja són municipis que CiU considera claus per "guanyar a totes les capitals comarcals i disputar totes les institucions supramunicipals", com va apuntar ahir Corominas. Això, traduït, significa controlar per primera vegada la Diputació de Barcelona.

Inseguretat jurídica

Corominas va atacar ahir també el PSC (i el PP) pels aclariments que han demanat al voltant de la reforma de llei electoral i que han forçat una instrucció de la Junta Electoral que, al seu parer, no bloqueja del tot els actes de propaganda, com la contractació d'espais publicitaris o la petició directa del vot, fins a l'inici efectiu de la campanya electoral, a les 00.00 hores del pròxim 6 de maig. Segons Corominas, la resolució que ha pres la Junta Electoral és "difícil d'entendre" perquè no precisa exactament, com ho fa en altres articles, que hi hagi una prohibició total, ja que indica que els partits "podran donar a conèixer aquests actes per qualsevol mitjà de difusió". CiU denuncia que això crea "inseguretat jurídica" i augura que desactivarà tard o d'hora la prohibició.

stats