LES FINANCES CATALANES
Crònica 14/07/2011

CiU descongela les tensions amb Madrid

Joan Rusiñol
3 min
El començament d'una nova etapa Andreu Mas-Colell i Josep Antoni Duran i Lleida van certificar ahir a Madrid la bona sintonia amb l'àrea econòmica del govern espanyol per provar de desencallar els litigis pendents. La reunió amb Elena Salgado va servir per deixar enrere la tensió i començar de zero. En el nou escenari autonòmic, a mans del PP, Catalunya pot jugar un paper clau.

MadridEn temps de turbulències financeres, Catalunya i Espanya "han de fer pinya", com a mínim en temes econòmics. Aquest és el missatge que va llançar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, a Madrid després d'una llarga reunió amb la vicepresidenta Elena Salgado, ara número 2 de l'executiu espanyol. Una aposta per la mà estesa que xocava amb les informacions de la premsa conservadora madrilenya, molt esverada ahir per la possibilitat que CiU fes seva la proposta d'Òmnium Cultural sobre la insubmissió fiscal.

En un gest liderat pel portaveu de la federació nacionalista al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, el Govern va voler desengreixar les tensions amb el PSOE, després de la polèmica per l'impagament de fons de competitivitat. L'executiu socialista, però, no va moure fitxa.

Nou moment polític

La trobada entre Mas-Colell i Salgado estava prevista des de feia dies, però havia de ser privada, apartada dels focus de les càmeres. A última hora, es va decidir traslladar-la al Congrés de Diputats, aprofitant que Salgado havia d'intervenir a la sessió de control a l'executiu. A la reunió s'hi va sumar Duran i Lleida, que abans s'havia vist amb Zapatero per analitzar la situació econòmica, i la visita del president del Consell Europeu, Herman van Rompuy.

L'objectiu era fer un repàs de la carpeta catalana que està sobre la taula, un cop d'ull genèric sobre l'estat de la qüestió, però sense pretensió de tancar cap acord concret. El moment escollit era l'òptim per enterrar la destral de guerra. Poques hores abans, l'abstenció de CiU va ser clau per aprovar el sostre de despesa, tombat ahir pel Senat i que el Congrés refarà avui. A més, l'apropament es produeix quinze dies abans del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) del dia 27, quan es veurà la força del PP des dels governs autonòmics. Salgado necessita complicitats i a CiU li cal donar aire a Zapatero per evitar una majoria absoluta de Mariano Rajoy.

"Tot s'ha mencionat i res s'ha mencionat", va dir el responsable de les finances catalanes a la sortida quan se li va preguntar pels 1.450 milions del fons de competitivitat. Zapatero segueix convençut que la llei de finançament autonòmic no l'obliga a abonar ara els diners i no pensa fer-ho. Tampoc es va avançar, almenys de forma pública, en els més de 750 milions que Catalunya haurà de tornar a l'Estat per avançaments d'IVA i IRPF, o els 150 milions per atendre sanitàriament persones d'altres comunitats autònomes. Segons la conselleria d'Economia, allà on les posicions estaven enrocades segueixen igual.

Tot i això, tant Mas-Colell com Duran i Lleida en van sortir satisfets per l'actitud de Salgado. Per damunt de tot, ahir calia deixar clar que comença una nova etapa: "Les diferències que hi hagi pogut haver són sobre la interpretació del passat, no del futur", va subratllar el conseller.

El govern espanyol també va certificar aquest punt i a part. La vicepresidenta va girar full i va negar que hi hagin discrepàncies. Però les diferències hi són. Salgado va tornar a insistir en el fet que les comunitats autònomes han de complir l'objectiu de l'1,3% de dèficit acordat per aquest any, i Catalunya, malgrat la retallada del 10%, el duplicarà.

Mas-Colell i Duran ho van explicar cadascú a la seva manera. Pel titular d'Economia, cal posar l'accent en els anys vinents perquè Catalunya es compromet a complir els objectius d'estabilitat pressupostària. El líder de CiU a Madrid, en canvi, va recordar que l'executiu de Mas ha "reduït el percentatge que al seu dia va acordar el Consell de Política Fiscal". Sense dir-ho, estava avisant que el problema és que el govern tripartit va deixar un dèficit més alt del previst.

Salgado, conscient que els mercats miren amb lupa les comunitats autònomes, va avançar que el CPFF vinent molt probablement encara no aprovarà el pla de reequilibri financer que va presentar la Generalitat. La conselleria hi treu importància perquè hi ha marge financer i no caldrà fer endeutaments a llarg termini fins a la tardor. A Madrid espanta el dèficit ocult que el PP pot denunciar a les comunitats on ara mana. Catalunya ha fet els deures, Salgado ho sap i ara buscarà la seva complicitat.

stats