PACTE FISCAL
Crònica 08/10/2011

CiU vol establir una quota de contribució catalana anual

O.m.
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida va participar ahir en un acte amb agents econòmics i empresarials.

Barcelona.El programa electoral que aprovarà avui el consell nacional de CiU preveu la creació d'una "quota de contribució anual catalana" en concepte dels serveis que presta l'Estat a Catalunya i de la quantitat que pertoqui per donar compliment al principi de solidaritat territorial. Aquesta és una de les característiques del pacte fiscal que els nacionalistes dibuixen al seu full de ruta cap al 20-N, molt similar en el seu plantejament a l'anomenada quota basca de contribució a les arques de l'Estat. El nou model de finançament que enarbora CiU en aquestes eleccions passa, segons el programa, per una relació íntegrament bilateral entre la Generalitat i l'Estat a través de la comissió mixta d'afers econòmics i fiscals, i per la cessió del 100% dels rendiments de tots els impostos que es generin o es paguin a Catalunya. Si ja es disposés de tot això, "els ajustos pressupostaris del Govern serien imperceptibles", diu el full de ruta.

El preàmbul del programa electoral constata que aquests comicis suposen un "punt i a part" després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut, de la reforma de la Constitució pactada entre el PSOE i el PP aquest agost per limitar el dèficit i dels atacs del Tribunal Suprem contra la immersió lingüística a les escoles catalanes. "Existeix la voluntat de fer passes enrere en matèria d'autogovern respecte dels últims trenta anys", apunta la federació en el seu full de ruta.

Impost sobre grans fortunes

Al programa també es detalla la proposta d'un impost "solidari i temporal" sobre grans fortunes que el candidat de CiU a les eleccions, Josep Antoni Duran i Lleida, va anunciar fa setmanes, i que Artur Mas, president de la Generalitat, va plantejar al debat de política general de la setmana passada. La voluntat és garantir que les grans fortunes que tenen molt patrimoni amb rendes baixes tributin més a Hisenda.

La federació reclama a l'Estat que Catalunya pugui decidir la reordenació de les diputacions.

stats