Crònica 23/05/2011

CiU veu legitimada l'acció de govern a les urnes

Oriol March
2 min
Eufòria convergent Xavier Trias és aclamat pels militants de CiU al Majestic davant la mirada d'Artur Mas, Josep Antoni Duran i Lleida i Joaquim Molins.

Mas i Duran ho havien dit, per activa i per passiva, en campanya: "Cal votar CiU per reforçar l'actitud de l'executiu davant els embats de Madrid i per legitimar l'acció de govern després que el tripartit deixés la Generalitat al precipici". I els electors els han fet cas: per primera vegada a la història, la federació ha guanyat les eleccions municipals en nombre de vots, terreny fins ara exclusivament socialista. Impulsats per la tornada al Govern, han aconseguit 769.446 vots, 55.015 més que el PSC. I el més important: han arrabassat als socialistes Barcelona i Girona, les dues joies de la corona.

"Una majoria silenciosa s'ha manifestat a favor de CiU a les urnes, que és on s'expressa la gent en democràcia, no amb pancartes", va treure pit el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, poc abans de les compareixences de Mas i Trias. Satisfet, va recitar les alcaldies guanyades o que es mantindran: Barcelona, Girona, Olot, Figueres, Igualada -clau per a la Diputació de Barcelona-, Manresa, Sant Cugat, Berga, Salt... Una victòria que, per Duran, també premia l'actitud "responsable de CiU al Govern". Aquesta és la lectura que fa CiU dels resultats: s'ha legitimat l'acció de govern i se n'ha reforçat la posició.

Poca cosa va poder afegir-hi el president de la Generalitat, més enllà d'insistir en les dificultats que s'ha trobat CiU en arribar al poder i de denunciar l'actitud "demagògica i hipòcrita" de l'oposició durant aquests mesos. "Hi ha una majoria que té les coses clares i que sap què fer per aixecar la nació", va assegurar Mas. Els resultats d'ahir també són un bon auguri per a les eleccions espanyoles del 2012. Vençuda la batalla municipal, l'objectiu de CiU és reduir distàncies al Congrés. Mai hi havien estat tan a prop.

Lleialtat amb la Generalitat

Xavier Trias va rebre el seu particular bany de masses un cop consolidats els 15 regidors per 11 del PSC. El futur alcalde barceloní, que té al seu currículum el millor i el pitjor registre de la federació a la capital catalana, va insistir a ser "l'alcalde de tots, fins i tot dels que no han anat a votar", com ja defensava en campanya, i va jurar lleialtat eterna a Mas. Previsible, tenint en compte que per primera vegada la plaça de Sant Jaume té el mateix color polític a banda i banda.

stats