Crònica 10/03/2011

CiU busca l'esperada llei de governs locals per a aquesta legislatura

Roger Tugas
2 min
Un punt del pacte amb el PSC per a la investidura de Mas va ser una llei de finances locals.

Barcelona.Una promesa recurrent -i fonedissa- dels partits en campanya és l'aprovació de lleis que regulin l'administració local. Aquest cop, a més, va quedar plasmada en l'acord pel qual el PSC facilitava la investidura a Artur Mas.

El diputat de CiU Lluís Corominas marca com a prioritat l'elaboració d'una llei de governs locals, un "marc transversal" que fixi "les competències, el finançament i quina administració pot gestionar de manera més eficient cada servei". Un cop aprovada aquesta norma genèrica, la nova llei municipal de Catalunya, la d'organització local i la de finançament local haurien de concretar cadascun dels punts. Segons Corominas, el 2011 servirà per iniciar el "treball previ amb els partits" perquè sigui possible tancar durant la legislatura la primera de les lleis, malgrat que les altres es podrien tractar de forma paral·lela.

De fet, l'anterior Govern ja va elaborar un esborrany de més de 300 articles de la llei de governs locals amb la col·laboració de tècnics municipals, i el diputat nacionalista culpa ERC -titular de l'anterior conselleria de Governació- de la seva paralització. Els acusa d'haver prioritzat la llei de vegueries, sense conèixer abans sobre què i amb quins recursos haurien d'operar.

El secretari de política municipal dels republicans, Marc Sanglas, ho veu molt diferent i assegura que abans d'impulsar una norma pròpia en aquest àmbit, Madrid ha d'aprovar la seva nova llei de bases d'hisendes locals, ja que la vigent és "molt antiga" i no està adaptada a l'estructura local actual. "Competencialment pots aprovar-la, però quedes limitat" i no hi ha "marge de maniobra", afirma Sanglas. En tot cas, la nova llei estatal està congelada, malgrat que José Luis Rodríguez Zapatero s'hi va comprometre, i a més l'esborrany amb què es treballava, en lloc de ser "només de bases", era "molt intervencionista", segons el dirigent republicà. El president espanyol tampoc tindria gaire pressa a desencallar les negociacions, ja que Catalunya és l'única autonomia amb competències en règim local. Per aquest motiu, ERC hauria optat per substituir diputacions per vegueries i així gestionar directament els recursos per a la cooperació local.

Sigui com sigui, la vicepresidenta Joana Ortega ja reclamarà avui al ministre d'Administració Pública, Manuel Chaves, la gestió de tots els ingressos que arribin als ajuntaments, com marca l'Estatut.

stats