LA PRECAMPANYA ELECTORAL
Crònica 17/09/2011

CiU fomenta la por a la majoria absoluta del PP per guanyar el 20-N

No hi ha mal que per bé no vingui, deuen pensar els líders de CiU. Totes les enquestes donen per feta la majoria absoluta del PP i la federació ho aprofita per captar vot útil anti-PP i superar el PSC el 20-N.

Pere Martí
2 min
Josep A. Duran i Lleida va saludar ahir Joan Barril en l'acte de presentació del consell assessor.

Barcelona.La direcció de CiU no dóna cap opció de victòria al PSOE i, per tant, encara l'estratègia de la campanya de les generals donant per feta la majoria absoluta del PP, com apunten les enquestes. Amb aquest escenari seria inútil repetir estratègies de campanyes passades basades en la influència de CiU a Madrid. La federació era el vot útil per als que volien influir en el futur govern d'Espanya. CiU no ha renunciat ara a influir, però si no hi ha cap miracle abans del 20-N, ho tindrà molt difícil la propera legislatura.

Per tant, els nacionalistes han optat per atiar el discurs de la por a una majoria absoluta del PP, que seria negativa per Catalunya, tant nacionalment com econòmicament. L'objectiu no confessat públicament és superar per primera vegada a la història el PSC en unes generals, cosa que no és fàcil. Actualment, els socialistes catalans tenen 25 diputats, mentre que CiU en té 10. El PSC es veurà arrossegat pel descens del PSOE, segons les enquestes, però caldrà veure fins a quin punt.

Recentralització imparable

De moment, el cap de llista de CiU va insistir que la majoria absoluta del PP obrirà un procés de "recentralització imparable" que tindrà el suport del PSOE, ja que Alfredo Pérez Rubalcaba "ha donat prou mostres de jacobinisme". En la seva carta setmanal, conclou que "l'única manera de resistir és enfortir-nos Catalunya endins i tenir la màxima presència política de CiU a les Corts". En una línia semblant, Oriol Pujol va advertir des de l'escola d'estiu de CDC que cap dels dos grans partits espanyols estarà disposat a acceptar un canvi de model fiscal per a Catalunya. Referint-se al PP va explicar: "Tots sabeu que ho farà si no té majoria; si té majoria, ja sabem què farà".

D'altra banda, Duran va presentar ahir en un acte a la Pedrera el seu consell assessor, no només per a la campanya, sinó per a tota la legislatura. Entre els integrants va sorprendre la presència del periodista Joan Barril, que havia estat pròxim als socialistes. A les primàries del PSC a Barcelona va donar suport a Montserrat Tura. També destacava la presència del conseller d'Interior, Felip Puig, antic rival intern de Duran a CiU. A més d'aquests dos noms, al consell hi figuren l'economista Pol Antràs, l'escriptor Bru de Sala, el conseller Mas-Colell, l'exconseller Antoni Comas i l'economista Eugència Bieto, entre d'altres.

stats