NOU DELEGAT DEL GOVERN A BRUSSEL·LES
Crònica 17/02/2011

CiU defensa la "neutralitat" de Juan Prat com a diplomàtic

L'oposició va criticar de manera unànime el Govern després que l'ARA avancés el nomenament de Prat, però els nacionalistes van tancar files destacant el seu perfil professional i la seva experiència.

P. Martí / O. March
2 min
Juan Prat va acompanyar Josep Piqué quan era ministre d'Exteriors  a una cimera de l'OTAN celebrada a Budapest el maig del 2001.

Barcelona.La designació de Juan Prat com a futur delegat del Govern a Brussel·les no va deixar indiferent a ningú. Mentre CiU i el Govern tancaven files, subratllant la seva idoneïtat i la seva neutralitat, l'oposició el rebutjava pel seu protagonisme en la política d'afers estrangers de José María Aznar com a ambaixador espanyol a l'OTAN. Al mig, els sobiranistes de CDC guardaven un disciplinat silenci, perquè un cop més s'ha imposat el pragmatisme. En paraules de l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, "a Brussel·les l'experiència en dècades de diplomàcia és un actiu molt important".

L'experiència passa per sobre del currículum de Prat, que ha treballat per a tots els governs espanyols i ha jugat un paper clau com a defensor de la guerra de l'Iraq. Però des de CiU es destacava ahir la seva "neutralitat" i el seu perfil professional. La tesi dels nacionalistes és que "els diplomàtics es deuen al govern, que és qui fixa les directrius". Tremosa es va mostrar esperançat que Prat "apliqui la seva alta capacitat diplomàtica al servei del projecte de transició nacional de Mas", i va criticar que anteriors delegats a Brussel·les, nomenats pel tripartit, usessin el castellà en les seves intervencions.

Un servidor de l'Estat

L'únic partit de l'oposició que va aplaudir el nomenament va ser el PP. L'eurodiputat Alejo Vidal-Quadras, vicepresident del Parlament Europeu, va assegurar que "és encertat, perquè es tracta d'un servidor de l'Estat i no hem d'oblidar que la Generalitat és una part -important, això sí- de l'Estat", va assegurar. Pel que fa a hipotètiques crítiques per la seva proximitat al PP, Vidal-Quadras va considerar que aquestes denotarien el "profund desconeixement" de la tasca dels alts funcionaris de l'Estat, que per al vicepresident de l'Eurocambra estan per sobre de qualsevol "contaminació partidista". Més crítica es va mostrar Maria Badia, eurodiputada del PSC, que espera que el nou delegat de la Generalitat a Brussel·les sàpiga "fer lobi per Catalunya". Va deixar clar, però, que no jutjarà la seva feina abans que Prat ocupi el càrrec.

Per la seva banda, ICV-EUiA i ERC van carregar obertament contra el nomenament, especialment pel fet d'haver estat ambaixador d'Aznar davant l'OTAN. Raül Romeva, eurodiputat ecosocialista, dubta de si el nou delegat és la persona més idònia malgrat la seva àmplia trajectòria com a diplomàtic. Segons va explicar Romeva, Prat haurà de tenir en compte que els interessos de la Generalitat "no sempre coincideixen" amb els de l'Estat.

Des d'ERC, l'eurodiputat Oriol Junqueras va considerar que a Catalunya hi ha "molts professionals preparats" que podrien haver ocupat el càrrec de més projecció i responsabilitat a l'exterior del Govern i va mostrar-se preocupat per les seves tensions en el passat amb França i Alemanya a causa de la guerra de l'Iraq. "Són dos països molt rellevants a la Unió Europea, i per això no el trobem adequat", va concloure Junqueras.

stats