Crònica 15/04/2012

CiU insta els populars a teixir complicitats si vol el seu sí al pressupost

La federació nacionalista encara no tanca la porta a un possible suport als comptes del govern espanyol. Tot i que les perspectives són pessimistes, CiU emplaça Mariano Rajoy a moure's si vol el seu vot.

J.r.
1 min

MADRIDEl projecte de pressupostos generals de l'Estat que va presentar l'executiu de Mariano Rajoy va caure com una galleda d'aigua freda a les files de CiU. No hi havia cap àncora per poder negociar. Tot i això, els nacionalistes catalans respecten els temps de la política i admeten que el govern espanyol encara té temps per moure fitxa.

El líder de la federació al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar que no han decidit si presentaran esmena a la totalitat als comptes, però va advertir que no acceptarà "adhesions" acrítiques a la música que toquen a Madrid. En un to que presagia ben poques expectatives de pacte, va dir: "Si el PP és incapaç de pressupostar 219 milions d'euros a Catalunya en concepte d'inversions i, en canvi, continua amb l'empatx d'inversions a altres indrets de l'Estat que no són tan necessàries, vol dir que no té ganes de buscar complicitats".

El PP exigeix coresponsabilitat

Des de Madrid, la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va exigir lleialtat a CiU: "Espero que demostri la mateixa responsabilitat que el PP ha tingut amb els pressupostos de la Generalitat, que no ens agradaven, però que, per responsabilitat per sortir de la crisi, hem permès que es puguin aprovar". Segons va dir, a la reunió dels barons amb Mariano Rajoy, va reclamar-li que garanteixi la liquiditat de les finances catalanes. Desmarcant-se d'Esperanza Aguirre, va negar retrocessos en el model d'Estat.

En una entrevista a la Cope, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va admetre la dificultat d'arribar a grans acords amb el president de la Generalitat. També va rebutjar que la independència sigui, per ell, la solució als problemes que té plantejats Catalunya.

stats