Crònica 20/09/2011

CiU portarà al programa un impost sobre les grans fortunes

Oriol March
2 min
Duran va comparèixer després de l'executiva de CiU.

Barcelona.El programa electoral de CiU inclourà un impost sobre les grans fortunes. Així ho va anunciar ahir Josep A. Duran i Lleida, cap de llista dels nacionalistes a les eleccions espanyoles del 20-N. "Són temps difícils i tothom hi ha de contribuir", va justificar Duran, que va posar com a exemple el tribut sobre grans fortunes que s'ha posat en marxa a França -on els rics van demanar pagar més impostos- i que Barack Obama té la intenció d'aplicar als Estats Units. La proposta de CiU s'anirà detallant les properes setmanes, ja que ahir Duran no va precisar les bases de l'impost.

En tot cas, el cap de files de CiU a Madrid va voler deixar clar que un tribut que gravi les grans fortunes és molt més necessari que no pas la recuperació de l'impost de patrimoni que està tirant endavant el govern espanyol, que ja enfila els últims mesos al poder. "El tribut que proposem nosaltres permetria recaptar més, tot i afectar menys persones", va assenyalar Duran. I és que el líder de CiU a Madrid, immers en campanya des de fa mesos, va criticar el candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, per no haver tingut "la valentia i el coratge necessaris" per gravar les grans fortunes i, en canvi, apujar la pressió fiscal a les classes mitjanes amb la recuperació de l'impost de patrimoni. Una mesura que, per Duran, és "electoralista" perquè pretén obrir un front de debat "fals" entre rics i pobres i esquerra i dreta.

Tot i criticar conceptualment la tornada del tribut, Duran no es va voler pronunciar sobre si el Govern l'ha d'aplicar. "La decisió l'ha de prendre l'executiu català" va indicar el líder d'Unió. La vicepresidenta Joana Ortega va considerar diumenge, en una entrevista a Catalunya Informació, que "les finances no estan per desestimar cap impost". Duran va aprofundir en aquest raonament i va assegurar que Catalunya té poc marge per renunciar-hi.

stats