OFENSIVA DEL PARTIT DE GOVERN
Crònica 13/03/2011

CiU es regira i posa en el punt de mira el PSC

El PSC ha endurit el seu paper a l'oposició. Com a resposta, CiU va llançar ahir un contraatac per partida doble. Mas i Duran van furgar en les debilitats dels socialistes en l'àmbit autonòmic i municipal.

Sara González
3 min
Artur Mas durant la seva intervenció al consell nacional de CDC ahir a Bellaterra.

BELLATERRA.Els socialistes catalans ja fa dies que pressionen el tendó d'Aquil·les del Govern i que s'acarnissen amb cada mínima escletxa oberta a la nau que timoneja Artur Mas. Ahir CiU va decidir que ja n'hi havia prou i va passar al contraatac. A dues bandes. Perquè mentre el president de la Generalitat exigia al PSC que deixés "d'abraçar-se al govern espanyol", el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, feia una crida a eradicar a les eleccions del 22 de maig la "letal" hegemonia del tripartit en el món municipal.

Mas va furgar en la dicotomia dels socialistes catalans i va subratllar que mentre el PSC critica la gran tisorada protagonitzada per l'executiu convergent, paradoxalment dóna la raó al PSOE quan exigeix al Govern que encara estalviï i gasti més. "Els que han provocat el dany ara critiquen el metge que l'ha de curar", va lamentar Mas, que va insistir que "l'esforç d'ajustament i estalvi" que està duent a terme el seu executiu "no té precedents", i va advertir que era conscient que seria impossible tirar-lo endavant "sense trepitjar ulls de poll".

Malgrat tot, el president es va escudar en la comparació amb altres països per justificar les polèmiques retallades que està capitanejant. Les va comparar amb les que està duent a terme David Cameron al Regne Unit que, segons va explicar Mas, ha de retallar 100.000 milions d'euros en quatre anys. Segons el líder convergent, fent la proporció a la població que hi ha a Catalunya, estan "més o menys" en la mateixa situació. "Els governs seriosos ho fan a tot arreu per sortir-ne més forts", va assegurar davant el consell nacional de CDC, reunit a Bellaterra.

Seguint amb l'ofensiva contra els socialistes, el president català també es va veure en la necessitat de llançar un dard directe al seu predecessor, José Montilla, al qual no es va estar d'exigir-li que "s'arromangui" per donar suport al Govern i tingui "altura institucional i sentit de país" en comptes de carregar contra l'executiu cada setmana. De fet, va recordar també que fins al 6 d'abril no es compliran els primers 100 dies del seu govern, data en la qual farà balanç dels inicis de la legislatura. Mas també va advertir al govern del PSOE que Catalunya no està disposada "a pagar les festes" que es decideixin des de Madrid.

Més enllà de les picabaralles amb els "adversaris", Mas va voler donar un missatge positiu sobre la recuperació econòmica de Catalunya. D'entrada, va subratllar que aquest any hi haurà una "gran campanya turística". Ho va dir obviant que, en part, serà a costa dels conflictes viscuts als països àrabs del Mediterrani i va oblidar també l'amenaçant vaga d'Aena. D'altra banda, va destacar que "l'exportació industrial catalana va a tota vela" i això és, segons Mas, una prova que "el vaixell no se'n va contra les roques, sinó que simplement té dificultats de navegació i s'ha de reparar".

Successions, abans del 22-M

I gairebé a la mateixa hora que el president feia esforços per defensar la tasca del seu govern, Duran esperonava l'electorat a acabar, en els comicis locals del 22 de maig, amb el "sectarisme" intolerable que ha exercit el PSC en funció del "color polític de cada ajuntament". També va anunciar que justament abans d'aquesta data CiU haurà eliminat l'impost de successions, tal com va vendre a so de bombo i platerets durant la seva campanya electoral. Duran va afirmar que "la millor herència política" que pot deixar José Luis Rodríguez Zapatero és "una nova llei de finançament local". I, per si Mas s'havia quedat curt amb el seu missatge a Madrid, va advertir que els catalans "estan tips" de pagar a comunitats que només "paren la mà' i no "fan els seus deures".

stats