En breu
Crònica 03/03/2012

CiU resisteix mentre el PSC segueix caient i ERC remunta al CEO

2 min

El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha trencat la tradició de no traduir en escons les previsions de vot i, en el primer sondeig del 2012, la seva cuina ha previst que CiU no patiria gaire desgast per culpa de les retallades i que mantindria els 62 diputats al Parlament o fins i tot en guanyaria un. La pèrdua d'un punt i mig percentual de vot no seria suficient per minar la seva representació a la cambra.

Aquest resultat s'explica, en part, perquè el primer partit de l'oposició, el PSC, no aixeca el cap i superaria el seu mínim electoral de 28 escons i cauria fins als 25 o els 26. El PP consolida la tercera posició amb els 18 diputats actuals o un més, tot i que ERC recupera posicions de manera notable i podria pujar dels 10 escons a 14 o 15. Darrere seu, ICV-EUiA conservaria els 10 seients o en sumaria un i C's ballaria entre els 3 o 4 diputats, encara sense grup propi. SI, en canvi, podria quedar fora del Parlament.

Si es repetissin les eleccions al Congrés del 20-N, CiU també ampliaria la victòria, amb 17 o 18 diputats, molt per davant dels 12 o 13 del PSC, que ja nota el PP al clatell, amb 10 o 11 escons. Finalment, ICV-EUiA i ERC retindrien els 3 diputats. El director del CEO, Jordi Argelaguet, va apuntar ahir que la tendència podria fer preveure el principi de la fi del clàssic vot dual dels catalans, que fins ara majoritàriament votaven CiU a les eleccions catalanes i a les espanyoles optaven pel PSC. Una de les dificultats dels socialistes per remuntar és que menys del 40% dels votants coneixen el seu líder, Pere Navarro.

Quant a les aspiracions d'autogovern, dos terços dels enquestats creuen que l'actual és insuficient. Com a alternativa, un 30,8% dels catalans volen fer de Catalunya un estat dins d'una Espanya federal i en segona posició, en un 29% dels casos, opten per la independència, una opció que per primer cop passa per davant de la comunitat autònoma. Si es convoqués un referèndum d'autodeterminació, però, un 44,6% dels catalans hi votarien a favor i només un 24,7% ho farien en contra. Més de tres quartes parts dels enquestats reclamen que Catalunya recapti i gestioni plenament els seus impostos.

stats