Anàlisi
Crònica 07/03/2011

CiU s'enfronta al difícil repte de conquerir Reus i Tarragona

Dani Revenga
2 min

Els excel·lents resultats obtinguts per CiU a la demarcació de Tarragona a les últimes eleccions al Parlament no semblen suficients per afrontar amb garanties l'assalt a les alcaldies de Tarragona i Reus, totes dues en mans del PSC. En aquells comicis, a la demarcació de Tarragona, Convergència i Unió va escombrar el seu gran rival obtenint 9 dels 18 diputats en joc, pels només 4 aconseguits pels socialistes. A més, CiU sempre ha superat àmpliament en nombre de regidors el PSC a les municipals. Tot fa pensar, doncs, que en el mapa d'ajuntaments posterior al 22-M hi predominarà clarament el color blau de CiU.

No obstant això, tot apunta que l'ascens dels nacionalistes i la seva arribada al govern de la Generalitat no serà suficient per aconseguir les alcaldies de Tarragona i Reus. L'escenari més probable és paradoxal: aclaparadora majoria de CiU en alcaldies i nombre de regidors, i un PSC que té molts números de mantenir-se al poder als dos grans ajuntaments del Camp de Tarragona.

A Tarragona, l'actual alcalde, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), té una nova rival en la figura de Victòria Forns (CiU), que agafa el relleu de Joan Aregio, acabat de nomenar director general de Trànsit. Amb menys d'un any a primera línia després que Aregio li cedís el rol de cap de l'oposició, a Forns sembla que el repte li arriba massa aviat, si fem cas de sondejos com el que va publicar aquest diari, que preveia 12 o 13 regidors per al PSC i 9 o 10 per a CiU.

Els pactes postelectorals

Una altra cosa seran els pactes postelectorals. El PSC governa amb Esquerra, però la previsible davallada dels independentistes i un ascens de CiU i el PP podrien donar a aquestes formacions l'opció aritmètica de governar plegades, com ja ho van fer en l'era de l'alcalde Nadal. A Reus, el dirigent socialista Lluís Miquel Pérez opta a la reelecció com a alcalde, càrrec que ostenta amb fermesa des de l'any 1999. El retrocés del seu partit, però, fa pensar que després de 32 anys d'hegemonia socialista, CiU i el seu candidat, Carles Pellicer, podrien estar més a prop que mai de trencar-la, encara que sigui per la via dels pactes.

Altres focus d'interès són Valls, on CiU i el PSC governen plegats des del 2007, i Salou, on la moció de censura del 2008 va crear dos bàndols tan distanciats que fins i tot s'ha trencat l'aliança entre Convergència Democràtica i Unió.

stats