Crònica 02/10/2011

CiU tanca una llista molt continuista per Madrid

Les assemblees de CDC i UDC trien aquests dies els candidats al Congrés. Hi haurà continuisme total al grup parlamentari que lidera Josep A. Duran i Lleida, encara que el context serà ben diferent.

Ferran Casas
2 min
CiU tanca una llista molt continuista per Madrid

Barcelona."Ha costat trobar gent sense responsabilitats de govern o institucionals i que estigués en disposició de venir a la llista", se sincera un dirigent de CiU. L'elaboració d'una candidatura radicalment continuista per a les eleccions del 20-N s'explica per la manca de gent i per la satisfacció generalitzada de CDC i, evidentment, d'Unió amb la feina del grup parlamentari que lidera Duran i Lleida.

No hi ha sorpreses, sobretot després que s'hagi descartat captar un independent. Es va oferir un lloc de sortida a una mediàtica personalitat del món acadèmic que, després de rumiar-s'ho, va dir no per motius personals fa pocs dies. Duran ja no busca i compta amb el grup actual, el seu consell assessor de campanya i el suport dels dirigents de CiU -també del secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, que ja ha abandonat la idea de fer tàndem amb Duran a Madrid per fer-li de contrapès.

Els deu actuals, al mateix lloc

Els deu diputats repeteixen i ho fan tots en el mateix lloc que el 2008. Per Barcelona el número dos serà Pere Macias i el seguiran Mercè Pigem, Carles Campuzano, Immaculada Riera i Josep Sánchez Llibre. El número set, que es reservava a l'independent, serà Antoni Picó, un militant d'Unió fins ara desconegut que treballa d'assessor del grup. El seguiran, també amb opcions de sortir escollits, els convergents Feliu Guillaumes, regidor a Mollet, i Lourdes Ciuró, regidora a Sabadell.

Els caps de llista de Lleida (Concepció Tarruella), Tarragona (Jordi Jané) i Girona (Jordi Xuclà) repeteixen. En aquesta última demarcació també ho fa l'actual diputada Montserrat Surroca, de número dos. Les novetats són el segon per Lleida, que serà l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona (l'aposta de la direcció de CDC pel pla de Lleida), i el segon per Tarragona, la delegada de Governació, Rosanna Camps, d'Unió. En qualsevol cas, el grup de CiU a Madrid seguirà acostant-se a la paritat entre Unió i Convergència.

Temor a un 'sorpasso' del PP

Fa 4 anys Duran va obtenir 10 escons, com el 2004. Un resultat dolent que, amb el retorn al Govern i la crisi dels socialistes, espera millorar. La federació té enquestes que auguren entre 14 i 16 escons (Xavier Trias en va treure 15 el 2000) i només preocupa una pujada molt forta del PP que relegui CiU, tot i millorar el resultat, a la tercera posició a Catalunya per darrere dels dos partits estatals.

El líder d'Unió ha donat garanties públiques i privades que seguirà a Madrid encara que hi hagi majoria absoluta. Descarta tornar per ser al Govern de Mas i, si Mariano Rajoy arrasa, la seva missió serà "fer política en majúscules i gestionar el xoc de trens que es pot produir entre Catalunya i Espanya si fracassen iniciatives com el pacte fiscal". Ho farà amb els mateixos peons.

stats