EL FINAL DE LA LEGISLATURA
Crònica 23/06/2011

CiU torna a salvar Zapatero

Miquel Codolar
3 min
Un parell que se'n tornen a sortir El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, al costat del vicepresident primer i candidat del PSOE a les pròximes eleccions generals, Alfredo Pérez Rubalcaba, durant el debat parlamentari que ha permès al govern espanyol convalidar el decret de la reforma de la negociació col·lectiva que els ministres van aprovar el 10 de juny.

Cada vegada que Zapatero està a punt de caure és CiU qui arriba per salvar-lo. Va passar al maig amb el decret d'ajustament que rebaixava el sou dels funcionaris i congelava les pensions, i va tornar a passar ahir amb el decret de la reforma dels convenis. Aquesta vegada al govern espanyol li va tocar patir fins a l'últim moment. A les dues no hi havia acord i tots els grups criticaven durament el decret. Hauria estat un cop molt dur per a un govern espanyol que fa tres mesos que volia acordar la reforma dels convenis i que no ho va aconseguir. El ministre de Treball, Valeriano Gómez, contestant llargament a tothom, va aconseguir estirar més de dues hores i mitja un tràmit que habitualment en dura menys d'una per donar temps als negociadors.

La votació va arribar a dos quarts de tres. Els vots a favor van ser els dels 169 diputats socialistes, mentre que els 168 diputats del PP, ERC, IU, ICV i UPiD hi van votar en contra. CiU va arribar a temps amb l'abstenció, que es va sumar a les del PNB, CC i UPN, en total 20. Amb discreció, en l'últim moment, després d'arrencar tot el que podia arrencar, CiU tornava a donar aire a Zapatero per evitar una catàstrofe del govern espanyol en un moment especialment delicat per l'euro a causa de la situació de Grècia. Els mercats haurien olorat la sang.

Convenis autonòmics

Duran i Lleida va dir que havia "forçat" el govern espanyol a canviar diversos aspectes de la reforma dels convenis durant la tramitació parlamentària. Va destacar que el preàmbul de la "reforma de veritat" inclourà la vinculació dels sous amb la productivitat, i que també donarà importància als convenis col·lectius autonòmics per sobre dels estatals, s'augmentarà la flexibilitat, es tractarà l'absentisme laboral i es revisaran els terminis pel que fa a la pròrroga dels convenis.

El portaveu del PNB al Congrés va valorar l'acord dient que mai no havia aconseguit tant. No s'hi jugava res, però es va excedir. Al vespre, en un comunicat Erkoreka va demanar disculpes i al mateix temps va assegurar que se l'havia malinterpretat perquè té un "absolut respecte" pel PSOE. Per la seva banda, el ministre de Treball, Valeriano Gómez, va treure importància a l'acord amb CiU i el PNB, i es va mostrar satisfet perquè no hi havia "cap modificació" en els aspectes importants del decret.

Tan bon punt va acabar la votació la portaveu del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, esperava els micròfons per denunciar la "debilitat extrema" d'un govern capaç de cedir qualsevol cosa per no perdre una votació. El que més va molestar el PP, que esperava que Zapatero no obtingués suports, va ser el fet que es plantegi la possibilitat que els convenis autonòmics puguin passar pel davant dels estatals perquè això "posa en joc la unitat de mercat dels treballadors i els empresaris". El líder del PP, Mariano Rajoy, va exigir conèixer "l'oferta irresistible" del govern espanyol al PNB perquè amb "concessions" com la d'ahir "és impossible generar confiança".

El socialista Bono també va arrufar el nas pel que va interpretar com concessions als nacionalistes. El president del Congrés es va mostrar molest per l'acord i es va preguntar "per què si el PSOE i el PP tenen el 80% dels vots sembla que només tinguin en comú una bronca diària" després d'haver viscut un matí "d'infart, com altres vegades".

Els més satisfets van ser els que s'hi jugaven la pell, el ministre de Treball i Zapatero. El president va tornar a respirar tranquil i va sortir de la votació justificant la validesa de la negociació paral·lela: "Per això hi ha el Parlament. Aquesta és la grandesa de la democràcia".

stats