LondresBirminghamBristolNottinghamManchesterLiverpool
Crònica 11/08/2011

Cinc dies de violència

4 min

Londres

Tottenham, l'espurna de l'odi

La mort d'un taxista per un tret de la policia va ser el detonant d'una onada de violència que ha esquitxat tot Anglaterra. Els aldarulls van començar després d'una protesta pacífica per demanar "justícia" per al jove abatut per agents al barri de Tottenham, que té un dels índexs més alts de pobresa de Londres. I des de llavors no hi va haver aturador, fins al punt que el primer ministre britànic, David Cameron, va ordenar omplir tota la ciutat d'agents la matinada de dimecres. La capital va respirar tranquil·la amb 16.000 efectius, però part del mal ja estava fet. La matinada de dimarts un grup d'encaputxats van saquejar i cremar un magatzem de Sony i la violència va governar alguns dels suburbis més deprimits de la ciutat. Durant quatre nits de foc i caos hi ha hagut més de 100 policies ferits i 800 persones detingudes a tota la capital.

Birmingham

Tensió entre comunitats als carrers

La mort de tres joves d'origen asiàtic envestits de forma deliberada per un cotxe mentre patrullaven de matinada per vigilar els seus comerços ha encès les tensions en la seva comunitat. Ahir a última hora de la tarda els efectius de la policia, que la matinada anterior havien treballat a Londres, es desplaçaven cap a aquesta ciutat industrial on des de l'inici dels aldarulls s'han detingut almenys 300 persones. De fet, el doble d'efectius omplien ahir els carrers, mentre que al Twitter bullien els comentaris incendiaris per destrossar i saquejar més zones industrials. La policia de West Midlands, on hi ha el comtat de Birmingham, va comunicar la detenció d'un home de 32 anys com a sospitós de l'accident. La tensió feia témer un nou esclat de violència en una de les ciutats més castigades pels disturbis.

Bristol

Facebook assenyala els vàndals

"Això s'està convertint en una tendència nacional de moda", apuntava ahir en una roda de premsa el regidor dels Verds de Bristol, Gus Hoyt. Els seu company de taula, el liberal demòcrata Mark Wright, anava més enllà i assenyalava: "Ja és hora que traguem l'exèrcit al carrer per evitar que això augmenti". Per Facebook, un internauta creava un grup de dissidència dels aldarulls i proposava assenyalar-los públicament a través de Facebook i Twitter. Bristol, una ciutat portuària del sud-oest, ha viscut els aldarulls més lleus, però tot i això hi ha hagut desenes de cotxes cremats i, en el moment de tancar aquesta edició, tenien lloc incidents al centre de la població. Uns 20 joves encaputxats van atacar i cremar les dues vies principals de Bristol la matinada de dimarts.

Nottingham

40 cotxes cremats en una nit

Nottingham és una de les petites ciutats on també hi ha hagut disturbis i on res feia esperar a la població que centenars d'encaputxats assolarien alguns dels seus barris dimarts a la nit. Un grup d'uns 40 homes van assaltar una comissaria de policia als afores de Nottingham dimarts cap a les 10 de la nit, mentre tancaven. Els agents van aconseguir detenir almenys 8 persones relacionades amb l'incident -que no va provocar cap ferit-, que se sumen a una vuitantena d'arrestos en només una nit a la ciutat. Hores més tard, una banda d'uns 20 joves van atacar una altra comissaria de policia. A l'est de la ciutat es va declarar un incendi en una universitat quan se li va llançar un còctel Molotov. Multitud de grups d'encaputxats es van congregar en diferents punts de la ciutat per destrossar tot el que els barrava el pas. El balanç: 40 cotxes cremats en una nit.

Manchester

Una ciutat fantasma a la tarda

Un exèrcit de voluntaris carregats amb escombres i bosses de plàstic es van apoderar ahir al matí del centre de Manchester per netejar les seqüeles dels aldarulls de dimarts. "L'Ajuntament ens ha demanat que retirem tot el que pugui servir de munició per a més disturbis aquesta nit", deia una estudiant de 24 anys, Nadia Ghani, a l'agència Reuters. Poques hores més tard, la multitud cívica s'havia retirat del centre de la tercera ciutat més gran del Regne Unit i els carrers prenien un caire fantasmagòric. "No tenim caixa ni existències", deia un cartell en una botiga de mòbils mentre el doble de policia que la nit anterior es preparava per frenar una nova onada de saquejos. Manchester és una ciutat industrial on l'atur dobla la mitjana del Regne Unit. "Crec que la neteja no servirà de gaire", concloïa un company de Ghani, Jamie Nield.

Liverpool

Revivint els aldarulls del 1981

"No vull que Lawrence Road es converteixi en un gueto. En els últims anys la zona ha millorat i és bastant cosmopolita", deia ahir a la BBC un veí d'aquest districte de Liverpool, un dels barris més castigats pels disturbis. Mentrestant, els comerços tornaven a obrir, alguns sense vidres, d'altres amb un cotxe cremat al costat, i els residents s'afanyaven a comprar el pa. La població de Liverpool recorda aquests dies amb ansietat els fets del 1981, quan la mort d'un jove de les Antilles va esperonar una allau de violència al carrer que va portar la policia a utilitzar per primera vegada els gasos lacrimògens contra els britànics (amb l'excepció d'Irlanda del Nord). La matinada de dimecres, unes 200 persones van arrasar tota una avinguda del sud de la ciutat. La policia va detenir-ne almenys cinquanta.

stats